Zioła
są często niedoceniane w większości polskich domów. Zapominamy o ich
właściwościach żółciopędnych, przeciwskurczowych i przeciwwzdęciowych.
Szczególnie cenne są świeże rośliny. Stanowią bogate źródło witaminy C
(pietruszka 133mg, tymianek 160mg), która ułatwia przyswajanie żelaza z
pożywienia, dlatego warto je dodawać do dań mięsnych. Mogą także być
składnikiem sałatek (np. mięta w sałatce owocowej, bazylia w caprese),
sosów (pesto), marynat i wielu innych potraw.
Świeże zioła to także
bogate źródło wapnia, niezbędnego w codziennej diecie. Duże jego ilości
występują w pietruszce (138mg), bazylii (177mg), koperku (208mg),
tymianku(405mg) i mięcie (199mg). Poza właściwościami zdrowotnymi i
odżywczymi świeże rośliny nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat.
Mogą pomóc w ograniczeniu spożywania soli, gotowych mieszanek
przyprawowych (np. jarzynka, vegeta, kucharek) zawierających znaczne
ilości soli i glutaminianu sodu. Pamiętajmy, że nadmierne spożywanie
sodu może prowadzić do nadciśnienia.
Zachęcam was drodzy czytelnicy do szerokiego stosowania świeżych ziół w swojej kuchni. Sama już dawno założyłam swoją balkonową hodowlę, która ciągle ewoluuje przez dodawanie nowych gatunków roślin. Dzisiaj nie wyobrażam sobie sałatki z pomidorami bez bazylii, czy twarożku pozbawionego koperku i szczypiorku. Nie wymaga to wiele wysiłku. Wystarczy doniczka, troszkę miejsca na parapecie (zimą), czy balkonie i możemy cieszyć się cennymi właściwościami ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz