niedziela, 5 lutego 2012

Zioła w doniczce





     Zioła są często niedoceniane w większości polskich domów. Zapominamy o ich właściwościach żółciopędnych, przeciwskurczowych i przeciwwzdęciowych. Szczególnie cenne są świeże rośliny. Stanowią bogate źródło witaminy C (pietruszka 133mg, tymianek 160mg), która ułatwia przyswajanie żelaza z pożywienia, dlatego warto je dodawać do dań mięsnych. Mogą także być składnikiem sałatek (np. mięta w sałatce owocowej, bazylia w caprese), sosów (pesto), marynat i wielu innych potraw.
     
     Świeże zioła to także bogate źródło wapnia, niezbędnego w codziennej diecie. Duże jego ilości występują w pietruszce (138mg), bazylii (177mg), koperku (208mg), tymianku(405mg) i mięcie (199mg). Poza właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi świeże rośliny nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Mogą pomóc w ograniczeniu spożywania soli, gotowych mieszanek przyprawowych (np. jarzynka, vegeta, kucharek) zawierających znaczne ilości soli i glutaminianu sodu. Pamiętajmy, że nadmierne spożywanie sodu może prowadzić do nadciśnienia.

     Zachęcam was drodzy czytelnicy do szerokiego stosowania świeżych ziół w swojej kuchni. Sama już dawno założyłam swoją balkonową hodowlę, która ciągle ewoluuje przez dodawanie nowych gatunków roślin. Dzisiaj nie wyobrażam sobie sałatki z pomidorami bez bazylii, czy twarożku pozbawionego koperku i szczypiorku. Nie wymaga to wiele wysiłku. Wystarczy doniczka, troszkę miejsca na parapecie (zimą), czy balkonie i możemy cieszyć się cennymi właściwościami ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz