niedziela, 5 lutego 2012

Leczo



   Pierwszy przepis to jedno z moich ulubionych, szybkich i zdrowych dań. Danie bogate w pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne. Jestem zwolenniczką przypraw, ziół i wiem, że każdy ma nieco inne upodobania, stąd leczo w mojej wersji za każdym razem wygląda nieco inaczej (zamieniam przyprawy, proporcje i rodzaj warzyw - polecam używanie tego na co aktualnie panuje sezon, niestety zimą pozostają nam raczej do dyspozycji mrożone warzywa)
.
 
Leczo:
 
Składniki na 4 porcje:
  • 400 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • puszka pomidorów
  • 1 duża cukinia
  • 1/2 mrożonki chińskiej (lub włoszczyzny)
  • 400 g filetu z kurczaka
  • łyżka oliwy
  • kiełki soczewicy
  • bazylia
  • sos sojowy
  • 1 cm świeżego imbiru
  • chilli, kumin
  • czosnek
  • sól pieprz
  • ryż brązowy
Przygotowanie:

Na patelni zeszklić cebulkę, podsmażyć pieczarki i pokrojone mięso z kurczaka z posiekanym czosnkiem, imbirem, posiekanym chilli i kuminem. Po 10 min. dodać mieszankę chińską, następnie pomidory i dusić 5 min. Pokroić paprykę, cukinię i dorzucić na patelnię, po 10 min doprawić sosem sojowym, posiekaną bazylią. Podawać z brązowym ryżem posypane kiełkami.
Energia dla 1 porcji:
  • Wartość kaloryczna 390 kcal 
  • Białko  34.3g 
  • Tłuszcz 7.7g
  • Cholesterol 58mg
  • Węglowodany 45.9g
  • Błonnik 12.7g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz