Pierwszy przepis to jedno z moich ulubionych, szybkich i zdrowych dań. Danie
bogate w pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, witaminy i
składniki mineralne. Jestem zwolenniczką przypraw, ziół i wiem, że każdy ma nieco inne upodobania, stąd leczo w mojej wersji za
każdym razem wygląda nieco inaczej (zamieniam przyprawy, proporcje i
rodzaj warzyw - polecam używanie tego na co aktualnie panuje sezon, niestety zimą pozostają nam raczej do dyspozycji mrożone warzywa)
.
Leczo:
.
Leczo:
Składniki na 4 porcje:
- 400 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- cebula
- puszka pomidorów
- 1 duża cukinia
- 1/2 mrożonki chińskiej (lub włoszczyzny)
- 400 g filetu z kurczaka
- łyżka oliwy
- kiełki soczewicy
- bazylia
- sos sojowy
- 1 cm świeżego imbiru
- chilli, kumin
- czosnek
- sól pieprz
- ryż brązowy
Przygotowanie:
Na patelni zeszklić cebulkę, podsmażyć pieczarki i pokrojone mięso z kurczaka z posiekanym czosnkiem, imbirem, posiekanym chilli i kuminem. Po 10 min. dodać mieszankę chińską, następnie pomidory i dusić 5 min. Pokroić paprykę, cukinię i dorzucić na patelnię, po 10 min doprawić sosem sojowym, posiekaną bazylią. Podawać z brązowym ryżem posypane kiełkami.
Energia dla 1 porcji:
- Wartość kaloryczna 390 kcal
- Białko 34.3g
- Tłuszcz 7.7g
- Cholesterol 58mg
- Węglowodany 45.9g
- Błonnik 12.7g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz