Paella to tradycyjna potrawa pochodząca z Walencji. Ten region Hiszpanii słynie z upraw ryżu będącego podstawą dania. Poza tym składa się z sezonowych warzyw, oliwy, pochodzącego z południa Hiszpanii szafranu i w zależności od rodzaju paelli mięsa i owoców morza. Paella w Hiszpanii jest robiona na wiele sposobów, podobnie jak nasz "narodowy" bigos w każdym domu wygląda nieco inaczej.
Mój przepis to nie to samo, co Paella prosto z patelni w Hiszpańskiej restauracji, ale kilka składników przywiezionych z podróży pozwoliło mi poczuć namiastkę Hiszpanii w ustach. Niestety ubolewam nad tym, że prawie w każdym sklepie można dostać wyszukane przyprawy i inne produkty z odległych zakątków Azji, za to trudno znaleźć skarby z krajów europejskich, a jeśli już je znajdziemy zazwyczaj są dosyć drogie.
Mój przepis na "paellę" jest nieco "spolszczony" i zmodyfikowany. Polecam spróbować i zachęcam do odkrywania kuchni hiszpańskiej.
Przywiezione skarby z Hiszpanii: małże, suszone papryczki, szafran i przyprawa do paelli.
Składniki na 4 porcje:
- filet z kurczaka
- małże z puszki lub mrożone (mogą być krewetki)
- suszone papryczki
- suszone pomidory
- ryż (ja użyłam brązowego)
- papryka czerwona
- marchew, seler, por (pokrojone w paski)
- cukinia
- cebula
- szafran (opcjonalnie)
- przyprawa do paelli (opcjonalnie, można użyć innych ulubionych przypraw np. słodkiej papryki w proszku)
- ząbek czosnku
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- bulion (ok 1/2- 1 szklanki)
Przygotowanie:
Wartość kaloryczna porcji 375kcal
- Białko 30.6g
- Tłuszcz 9.g
- Cholesterol 63.7mg
- Węglowodany 42 g
- Błonnik 14.1g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz