Składniki dla 6 osób:
ciasto:
- mąka pszenna graham lub razowa (typ 1850 lub 2000) 3/4 szklanki
- mąka gryczana 3/4 szklanki
- 3 łyżki zarodków pszennych
- 3 łyżki mielonych otrąb pszennych
- woda
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 1/2 szklanki wody
- 4 suszone morele
- łyżka rodzynek
- 2 małe/ 1 duża ugotowana marchewka
- cynamon
- ser twarogowy - 200g
- cukier brązowy lub miód - 1 łyżka
- serek waniliowy homogenizowany/ serek naturalny z dodatkiem ekstraktu waniliowego i cukru/ melasy/ miodu
- starte jabłko, marchewka, seler - korzeń, cynamon, sok z limonki/ cytryny, łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy. Dodajemy tyle wody by było plastyczne (można dodać jajko). Kaszę z bakaliami (najlepiej pokrojonymi) gotujemy w wodzie i mleku, dodajemy cukier/ miód i zostawiamy do ostygnięcia. Marchewkę blendujemy lub rozgniatamy na puree i mieszamy z twarogiem. Łączymy kaszę z masą twarogowo-marchewkową i nadziewamy nią pierogi. Jeśli zostanie wam nadzienia polecam użyć go na pieczywo. Idealne na śniadanie z razowym chlebem!
Pierogi gotujemy ok. 8-10 min. Polewamy sosem lub podajemy z surówką.
Wartość energetyczna porcji bez sosu i surówki (ok 4 pierogi ): 220 kcal
Białko: 13g
Tłuszcz: 1,8g
Cholesterol: 2,3 mg
Węglowodany: 35 g
Błonnik: 6 g
samo zdrowie :) zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńKochana,
OdpowiedzUsuńWpisy znakomite, walentynkowe, mocno w temacie i w ramach czasowych. Tylko jedno- poprosze o odnosniki do akcji!
Dziekuje slicznie!
Bardzo ciekawe i jakie ładne sklejenie :D
OdpowiedzUsuń