Składniki na 2 duże porcje:
- ser twarogowy chudy 250g
- 1 pieczony batat
- 1 jabłko
- 3 łyżki zarodków pszennych
- 5 łyżek mąki owsianej
- 3 łyżki otrąb pszennych
- cynamon,
- 4 daktyle
- jajko
Bataty pieczemy w piekarniku przez 15 min w 200C. Ostudzone rozgniatamy widelcem razem z twarogiem, przyprawami. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekane daktyle (lub zmiksowane z odrobiną wody) i pozostałe suche składniki, mieszamy i odstawiamy na 15 min. Formujemy kuleczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 2 min od wypłynięcia.
Podałam z jabłkiem i kiełkami. Moża przygotować sos z jogurtu i miksowanych ananasów (lub innych owoców) albo lub podać z konfiturą, musem jabłkowym, serkiem homogenizowanym waniliowym lub w wersji ekstra z kulką waniliowych lodów posypane cynamonem.
Wartość odżywcza porcji bez dodatków : 366 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcze: 6 g
Cholesterol: 110 mg
Węglowodany: 48 g
Błonnik: 15 g
zawsze lubiłam pierogi leniwe, a z dodatkiem jabłka muszą być szczególnie dobre :).
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie :) Zawsze chciałam być dietetykiem, ale moja nienawiść do biologii przezwyciężyła.
OdpowiedzUsuń