- mieszanka mrożonych warzyw - azja (kapusta, brzyby mun, groszek cukrowy, papryka czerwona i zielona, pędy bambusa)
- ząbek czosnku
- kumin, kolendra, bazylia (marynata do mięsa)
- łyżka oliwy
- woreczek ryżu brązowego lub 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 250 g fileta z kurczaka
- 1 cm imbiru
- sól
Kroimy mięso w kostkę i marynujemy w przyprawach z łyżką oliwy (ok godzinę). Podsmażamy na patelni (mięso z marynatą) ok 10 min, dodajemy imbir, czosnek i warzywa. Dusimy pod przykryciem 10-15 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy na ugotowanym (najlepiej z dodatkiem suszonej włoszczyzny) ryżu lub kaszy jaglanej.
Wartość odżywcza porcji z ryżm/ kaszą 380 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 8 g
Cholesterol: 16 mg
Węglowodany: 44 g
Błonnik: 11 g
mniam!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne, zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńOua, lubię to :-) Po azjatycku, pycha!
OdpowiedzUsuń