Składniki na 2 porcje:
- 200 g pokrojonej w kostkę cielęciny
- 1 ząbek czosnku
- imbir
- chilli
- cynamon
- kolendra
- 2 białe rzodkwie
- marchew
- 1/4 selera - korzeń
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki mleka
- 1 batat
- 8 pieczarek
- 2 łyżeczki oliwy
- sól
Cielęcinę marynujemy conajmniej godzinę w mleku z imbirem, czosnkiem, kolendrą, cynamonem i chilli. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i trzemy na tarce w duże oczka. Na oliwie smażymy pokrojone pieczarki i dodajemy mięso z marynatą. Dusimy ok 10-15 min. W osobnym naczyniu na łyżeczce oliwy dusimy 10 min warzywa z imbirem i cynamonem. Na koniec doprawiamy solą. Przystrajamy listkami bazylii.
Wartość odżywcza porcji 355 kcal
Białko 28g
Tłuszcz 82g
Cholesterol 18 mg
Węglowodany 31g
Błonnik 9g
Jak bogato z warzywami i smakami w tym daniu :-) Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń