czwartek, 23 lutego 2012

Owsiane ciasteczka z marchewką i jabłkiem

Słodkie ciasteczka z marchewką i jabłkiem. Zdrowa altewnatywa dla kupnych łakoci. Bogate źródło błonnika w smacznej postaci.



Składniki na 25 ciasteczek:
  • szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szkalnki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki otrąb pszennych
  • 3 łyżki poppingu z amarantusa
  • 1 małe starte/ zmiksowane jabłko
  • 1 mała marchew ugotowana
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • szklanka maślanki
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki miodu
  • cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, starty imbir (można pominąć)
  • orzechy włoskie i wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Osobno miksujemy jabłko z marchewką, jajkiem, oliwą i maślanką. Łączymy zawartość z obu naczyń energicznie mieszając. Wykładamy łyżką na blachę. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, można dodać więcej mąki owsianej. Dekurujemy wiórkami i orzechami laskowymi. Pieczemy 15-20 min w 180 C.

Wartość odżywcza ciasteczka: 40 kcal
Białko 2g
Tłuszcz 1,5g
Cholesterol 18 mg
Węglowodany 5g
Błonnik 3g

1 komentarz: