Do głównych przyczyn niedoborów należą:
- nadmierne krwawienie ( obfita miesiączka, urazy, poronienie, krwotoki)
- krwawienie z przewodu pokarmowego - choroba wrzodowa, żylaki przełyku, pasożyty jelitowe, nowotwory, żylaki odbytu, polipy, przewlekłe przyjmowanie niesterydowych leków przeciwzapalnych np. polopiryna, aspiryna, ibuprofen
- zaburzenia wchłaniania (choroby żołądka, jelita cienkiego)
- niedostateczne dostarczanie żelaza z pokarmem
- kobiety: 18 mg; ciąża 26 mg, karmiące 20 mg
- mężczyźni: 15 mg
- zwiększone zapotrzebowanie obserwyjemy w okresie ciąży, po porodzie, operacji, w okresie laktacji i szybkiego wzrostu.
- po wycięciu żołądka,
- w przewlekłych biegunkach, zespołach złego wchłaniania.
Objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza:
- osłabienie
- męczliwość
- duszność przy wysiłku
- nagłe przyśpieszenia pracy serca
- zaburzenia koncentracji
- bóle głowy
- zaburzenia snu
- biegunki
- dziwne, spaczone łaknienie na ziemię, farbę, lód
- ból języka i jamy ustnej
- trudności w połykaniu
- odbijania, wzdęcia
- bladość powłok skórny, błon śluzowych i spojówek
- owrzodzenia w kącikach ust
- wypadanie włosów (cienkie i łamliwe), siwienie,
- płytka paznokci łamliwa, krucha z poprzecznymi i podłużnymi bruzdami o kształcie łyżeczkowatym
Substancje hamujące wchłanianie żelaza:
- błonnik pokarmowy
- fityniany (np. w kukurydzy, pszenicy, życie, soi, fasoli, otrębach)
- polifenole (np. z soji, kakao, )
- substancje taninowe z kawy i herbaty
- wapń, cynk, mangan (produkty mleczne)
Substancje zwiększające wchłanianie żelaza:
- witamina C
- świeże owoce, w szczególności: owoce jagodowe, czarna porzeczka, truskawki, owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe
- świeże warzywa, w szczególności: kapusta biała, kapusta kwaszona, ogórki kiszone, pomidory, szczypiorek, natka pietruszki, sałata
- sok z grejpfruta, czarnej porzeczki, pomarańczowy, pomidorowy, cytryny
- witamina B12
- wątroba, nerki, serce, chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jaja
- niewielki ilości: produkty fermentowane (bardzo mało), glony i drożdże, produkty wzbogacane
- suplementy
- kwas foliowy
- zielone liście warzyw, szpinak, sałata, brokuły (mniej polecane ze względu na fityniany)
- marchew
- fasola (uwaga na polifenole i błonnik)
- awocado
- melon
- świeże morele
- dynia
- żółtka jaj
- sok pomarańczowy
- łatwiej przeswajalne żelazo hemowe (w ok 20%) pochodzenia zwierzęcego:
- chude mięso mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątroba zwierząt, żółtko jaja
- żelazo niehemowe (wchłanialne w ok 5%):
- rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam), płatki śniadaniowe
Źródła żelaza w dieie wegetariańskiej - należy pamiętać że jest ono słabiej wchłaniane, więc jego ilość w diecie powinna być wyższa niż w rekonendowanych zaleceniach dziennego spożycia. Ponadto poniższe źródła zawierają w sobie supstancje utrudniające wchłanianie co również należy uwzględnić.
Nazwa produktu (przyswajalność ok. 5%)
|
Żelazo [mg/ 100g]
|
Drożdże spożywcze suszone
|
70,3
|
Mak
|
12,0
|
Pieczarki uprawne suszone
|
11,5
|
Kakao 16% proszek
|
10,8
|
Soja
|
8,0
|
Żółtko jaja kurzego
|
7,2
|
Fasola biała
|
6,9
|
Czosnek
|
5,4
|
Pietruszka – nać
|
5,0
|
Drożdże piekarskie prasowane
|
5,0
|
Groch – całe ziarno
|
4,7
|
Płatki owsiane
|
3,9
|
Mąka żytnia razowa typ 2000
|
3,4
|
Kasza gryczana
|
2,8
|
Inne:
- Rośliny o zielonych liściach (nać pietruszki, sałata, kapusta, brokuły, bazylia, pokrzywa), algi
- Pestki, nasiona, orzechy ( pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, nerkowce, pistacje, migdały, soczewica, kiełki, inne strączkowe – soja, ciecierzyca, fasola mung, fasola czerwona)
- Ziarna zbóż (duża ilość fitynianów i błonnika = słabo przyswajalne)
- Niewielkie ilości w owocach suszonych (morele, brzoskwinie, rodzynki, figi) oraz świeżych (maliny, czarna porzeczka, jagody, jeżyny, ciemne winogrona)
Praktyczne wskazówki:
- ograniczmy picie kawy i mocnej herbaty w okresie okołoposiłkowym
- unikajmy połączeń produktów zaburzających wchłanianie w obfitującymi w żelazo
- łączmy mięso z warzywami, owocami, surówkami, świeżymi i suszonymi ziołami
- zwiększmy spożycie nasion, orzechów, kiełków, buraczków
- nie nadużywajmy niesteroidowych leków przeciwzapalnych
- starajmy się by nasza dieta była kolorowa i urozmaicona
- zwiększmy spożycie witaminy C, kwasu foliowego, witamny B6 i B12
- wybierajmy produkty z mąki razowej zamiast oczyszczonej
Świetny artykuł, niedobór żelaza jest powszechną przypadłością, warto wiedzieć "z czym to się je"!
OdpowiedzUsuńMoze warto by bylo podac zrodlo tych informacji ?
OdpowiedzUsuńKasia ma rację. Spora wiedza:)
OdpowiedzUsuń