Przepis nie wygląda może tak apetycznie jak smakuje, ale zachęcam -> spróbujcie!!!
To proste danie z sezonowych produktów. Jest lekkostrawne i zawiera niewielkie ilości tłuszczu więc może pojawić się w menu rekonwalescentów, osób na diecie z ograniczeniem podaży tłuszczu, węglowodanów prostych, produktów wzdymających, czy substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
To proste danie z sezonowych produktów. Jest lekkostrawne i zawiera niewielkie ilości tłuszczu więc może pojawić się w menu rekonwalescentów, osób na diecie z ograniczeniem podaży tłuszczu, węglowodanów prostych, produktów wzdymających, czy substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Składniki dla 2 osób:
- 2 jajka
- 1/2 kalafiora
- 1/2 selera
- szklanka mleka 1,5%
- szklanka wody
- serek homogenizowany naturalny 150g
- gałka muszkatołowa
- sól, pierz, koperek
- sok z 1/2 cytryny
Kalafior
i seler gotujemy do miękkości w mleku i wodzie . Odcedzamy warzywa i
miksujemy z dodatkiem serka, gałki, koperku, pieprzu i soli (wywar z
warzyw można wykorzystać jako bazę do sosu, dodać do zupy jarzynowej). W
niewielkim naczyniu gotujemy osoloną wodę z sokiem z cytryny. Wrzucamy
do niej rozbite jajko i gotujemy 3 min. Podajemy jajko ułożone na puree
ozdobione koperkiem.
Wartość kaloryczna porcji 250 kcal
Wartość kaloryczna porcji 250 kcal
- Białko 25g
- Tłuszcz 8.5g
- Cholesterol 178mg
- Węglowodany 18g
- Błonnik pokarmowy 20g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz