niedziela, 5 lutego 2012

Jajko w koszulce na kalafiorowo-selerowym puree

 

Przepis nie wygląda może tak apetycznie jak smakuje, ale zachęcam -> spróbujcie!!!
To proste danie z sezonowych produktów. Jest lekkostrawne i zawiera niewielkie ilości tłuszczu więc może pojawić się w menu rekonwalescentów, osób na diecie z ograniczeniem podaży tłuszczu, węglowodanów prostych, produktów wzdymających, czy substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Składniki dla 2 osób:
  • 2 jajka
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 selera
  • szklanka mleka 1,5%
  • szklanka wody
  • serek homogenizowany naturalny 150g
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pierz, koperek
  • sok z 1/2 cytryny
 Przygotowanie:
Kalafior i seler gotujemy do miękkości w mleku i wodzie . Odcedzamy warzywa i miksujemy z dodatkiem serka, gałki, koperku, pieprzu i soli (wywar z warzyw można wykorzystać jako bazę do sosu, dodać do zupy jarzynowej). W niewielkim naczyniu gotujemy osoloną wodę z sokiem z cytryny. Wrzucamy do niej rozbite jajko i gotujemy 3 min. Podajemy jajko ułożone na puree ozdobione koperkiem.

Wartość kaloryczna porcji 250  kcal
  • Białko 25g
  • Tłuszcz 8.5g
  • Cholesterol 178mg
  • Węglowodany 18g
  • Błonnik pokarmowy 20g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz