Składniki:
- mięso drobiowe bez skóry
- marchewka
- pietruszka
- lubczyk
- por 1/2
- seler 1/2
- liść laurowy
- ziele angielskie
- zrumieniona nad palnikiem cebula
- sól, pieprz
- żelatyna
- dodatkowo: inne gorowane warzywa, np marchew, zielony groszek, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, kukurydza
Przygotowanie:
Mięso z podstawowymi z marchewką, pietruszką, lubczykiem, porem, selerem, liściem laurowym, zielem angielskim i zrumienioną nad palnikiem cebulą gotujemy ok godzinę. Rosół odatawiamy do ostygnięcia i wstawiamy przecedzony bulion do lodówki na kilka godzin. Mięso dzielimy na cząstki, gotujemy warzywa dodatkowe na półtwardo. Układamy w naczyniu warstwy mięsa i warzyw. Zdejmujemy warstwę tłuszczu z bulionu i podgrzewamy go. Rozpuszczamy w nim żelatynę (proporcje zgodnie z tymi na opakowaniu żelatyny) i doprawiamy do smaku. Zalewamy przygotowane mięso i warzywa płynem i wstawiamy do lodówki.
Warzywa z gotowania rosołu można wykorzystać do przygotowania puree (miksujemy warzywa, dodajemy serek homogenizowany naturalny i ulubione zioła), pasztetu warzywnego (przepis później), lub dodać twarogu i przygotować pastę na kanapki.
Wartość odżywcza porcji ok 250 g (może się nieco różnić w zależności od części tuszki kurczaka oraz dodawanych warzyw) 200 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 10 g
Cholesterol: 56 mg
Węglowodany: 6 g
Błonnik: 2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz