piątek, 17 lutego 2012

Wytrawna galaretka drobiowa

To jedno z moich ulubionych dań. Proste, łatwe i smaczne. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Jest lekkostrawne, bogate w pełnowartościowe białko. Niewiele osób jest zwolennikami galatów. Ja przyznaję się do swojej słabości dla tej potrawy.




Składniki:
  • mięso drobiowe bez skóry
  • marchewka
  • pietruszka
  • lubczyk
  • por 1/2
  • seler 1/2
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • zrumieniona nad palnikiem cebula
  • sól, pieprz
  • żelatyna
  • dodatkowo: inne gorowane warzywa, np marchew, zielony groszek, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, kukurydza
Przygotowanie:

Mięso z podstawowymi z marchewką, pietruszką, lubczykiem, porem, selerem, liściem laurowym, zielem angielskim i zrumienioną nad palnikiem cebulą gotujemy ok godzinę. Rosół odatawiamy do ostygnięcia i wstawiamy przecedzony bulion do lodówki na kilka godzin. Mięso dzielimy na cząstki, gotujemy warzywa dodatkowe na półtwardo. Układamy w naczyniu warstwy mięsa i warzyw. Zdejmujemy warstwę tłuszczu z bulionu i podgrzewamy go. Rozpuszczamy w nim żelatynę (proporcje zgodnie z tymi na opakowaniu żelatyny) i doprawiamy do smaku. Zalewamy przygotowane mięso i warzywa płynem i wstawiamy do lodówki.
Warzywa z gotowania rosołu można wykorzystać do przygotowania puree (miksujemy warzywa, dodajemy serek homogenizowany naturalny i ulubione zioła), pasztetu warzywnego (przepis później), lub dodać twarogu i przygotować pastę na kanapki.

Wartość odżywcza porcji ok 250 g (może się nieco różnić w zależności od części tuszki kurczaka oraz dodawanych warzyw) 200 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 10 g
Cholesterol:  56 mg
Węglowodany: 6 g
Błonnik: 2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz