Składniki:
- szklanka mąki razowej pszennej typ 2000
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki zarodków pszennych
- pestki dyni - 3 łyżki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 2 małe szalotki w kosteczkę
- 1/2 cukinii w kosteczkę
- 4 suszone pomidory z bazylią - posiekane
- łyżka nasion lnu
- bazylia, pieprz, sól, odrobina curry
- 1 jajko + 1 białko
- jogurt naturalny 300 ml ( jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać więcej)
- łyżka oliwy
Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone warzywa, przyprawy, len, pestki dyni. Następnie mieszamy jogurt z żółtkiem i osobno miksujemy białka. Dodajemy do miski jogurt z jajkiem, oliwę i po wymieszaniu dokładamy delikatnie ubite białka. Nakładamy do foremek (10-12 babeczek) i pieczemy 25-30 min w 200 C.
Wartość odżywcza muffinki: 140 kcal
Białko: 6,7g
Tłuszcz: 4 g
Cholesterol: 20 mg
Węglowodany: 19 g
Błonnik: 4,5 g
Muffinki na ostro też są świetne! Te są bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuń