niedziela, 12 lutego 2012

Razowe pierogi ze szpinakiem

Zdrowsza wersja tradycyjnej potrawy. Uwielbiam pierogi. Dzisiejszy przepis z nadzieniem ze szpinaku. Można je również podsmażyć na odrobinie oliwy z cebulką i/ lub podawać z surówką (np. z kapusty kwaszonej, kapusty czerwonej  i jabłka, lub z sosem i posypane kiełkami)


Składniki dla 6-8 osób: 

ciasto:

  • mąka pszenna graham lub razowa (typ 1850 lub 2000)
  • woda 
nadzienie:
  • mrożony szpinak
  • kostka sera feta
  • cebulka dymka
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól
  • pieprz
sos:
  • jogurt naturalny
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (lub łyżeczka koncentratu, ząbek czosnku, bazylia)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto z mąki i letniej wody, powinno być plastyczne. Jeśli macie trudności z ciastem, można ewentualnie dodać jajko lub zmieszać mąkę razową ze zwykłą.
Na patelni szklimy cebulkę z czosnkiem, dodajemy szpinak i na końcu ser feta, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Faszerujemy pierogi i gotujemy ok. 8-10 min. Polewamy sosem. Smacznego.

Wartość energetyczna porcji (ok 4-6 pierogów w zależności jakiej są wielkości ): 370kcal
Białko: 17g
Tłuszcz: 15,5g
Cholesterol: 87 mg
Węglowodany: 50 g
Błonnik: 10 g

4 komentarze:

  1. Cześć!
    Nie widzę żadnej drogi kontaktu z Tobą :) Jeśli możesz umieść gdzieś jakieś dane kontaktowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. kto ich nie lubi ;)
    ja niestety razowe robi,ę tylko kiedy jem je sama, bo choć mama do razowej mąki zaczyna się przekonywać to "pierogi to są pierogi i nie kombinuj" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie wygląda to podobnie, chociaż moja mama jest zwolenniczką zdrowej diety, to co do pierogów spróbuje, ale woli tradycję. Niedługo podam przepis na pierogi z mąki gryczanej, polecam również spróbować, są nieco "delikatniejsze" w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham pierogi, a te są idealne jak dla mnie bo jestem na diecie. Super, na pewno skorzystam. A ile mąki i ile wody i na sile to pierogów ?

    OdpowiedzUsuń