Składniki dla 6-8 osób:
ciasto:
- mąka pszenna graham lub razowa (typ 1850 lub 2000)
- woda
- mrożony szpinak
- kostka sera feta
- cebulka dymka
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (lub łyżeczka koncentratu, ząbek czosnku, bazylia)
- sól
- pieprz
Przygotowujemy ciasto z mąki i letniej wody, powinno być plastyczne. Jeśli macie trudności z ciastem, można ewentualnie dodać jajko lub zmieszać mąkę razową ze zwykłą.
Na patelni szklimy cebulkę z czosnkiem, dodajemy szpinak i na końcu ser feta, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Faszerujemy pierogi i gotujemy ok. 8-10 min. Polewamy sosem. Smacznego.
Wartość energetyczna porcji (ok 4-6 pierogów w zależności jakiej są wielkości ): 370kcal
Białko: 17g
Tłuszcz: 15,5g
Cholesterol: 87 mg
Węglowodany: 50 g
Błonnik: 10 g
Cześć!
OdpowiedzUsuńNie widzę żadnej drogi kontaktu z Tobą :) Jeśli możesz umieść gdzieś jakieś dane kontaktowe.
kto ich nie lubi ;)
OdpowiedzUsuńja niestety razowe robi,ę tylko kiedy jem je sama, bo choć mama do razowej mąki zaczyna się przekonywać to "pierogi to są pierogi i nie kombinuj" ;)
U mnie wygląda to podobnie, chociaż moja mama jest zwolenniczką zdrowej diety, to co do pierogów spróbuje, ale woli tradycję. Niedługo podam przepis na pierogi z mąki gryczanej, polecam również spróbować, są nieco "delikatniejsze" w smaku:)
OdpowiedzUsuńKocham pierogi, a te są idealne jak dla mnie bo jestem na diecie. Super, na pewno skorzystam. A ile mąki i ile wody i na sile to pierogów ?
OdpowiedzUsuń