Zacznę od tego dlaczego białko jest dla nas niezbędne i dlaczego jest tak istotne w diecie wegetariańskiej. Przede wszystkim jest ono budulcem naszego organizmu. To z niego powstają mięśnie, enzymy, włosy, układ odpornościowy. Jest niezbędne do transpotru niektórych składników odżywczych i leków we krwi. Jego niedobór powoduje szereg zaburzeń w tym niską odporność, zły stan włosów, skóry, paznokci, zaburzenia metaboliczne i wiele innych. Ilości zalecane do spożycia powinny być doapasowane do indywidualnego zapotrzebowania. Jest ono determinowane przez:
- nasz stan zdrowia - zwiększa się np. w okresie choroby, u osób niedożywienych, po operacjach, w chorobie nowotworowej, zaś zmniejsza w chorobach nerek
- masa ciała - od 0,8 do 1,5 g / kg masy ciała w zależności od pozostałych czynników
- wieku - większe zapotrzebowanie w stosunku do masy ciała występuje u dzieci niż u dorosłych
Źródła białka:
- Pełnowartościowe : czyli zawierające wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Takie białaka występują w : jajkach, mleku i jego przetworach, rybach, mięsie, najbliższa "ideałowi" z produktów roślinnych - soja
- Niepełnowartościowe : zawierają niepełny skład aminokwasów, a ten którego jest najmniej jest tzw aminokwasem ograniczającym, co oznacza że nasz organizm w wykorzysta tylko tyle białka ile jest niedoborowego aminokwasu. Występują w : zbożach, roślinach strączkowych, orzechach, pieczywie, żelatynie
Źródła białka dla wegetarian: soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, orzechy, nasiona, kasze, zboża, razowe mąki, makarony, pieczywo razowe i jeśli uznają również niezwykle cenny nabiał i jajka.
Jak łączyć produkty w praktyce:
Ogólnie łączymy produkty zbożowe i nabiał, rośliny strączkowe, jajka, warzywa, nasiona i orzechy. Dobrze jest stosować mieszanki różnych zbóż w jednej potrawie. Można to osiągnąć kompomując własne musli, piekąc różne wypieki używać kilku rodzajów mąk, czy też dodawać ziarna i całe płatki do pieczywa. Warto też mieszać ze sobą różnego rodzaju rośliny strączkowe.
Kilka Przykładów:
- pszenica, żyto, kukurydza + soja, banany, nabiał, brukselka, brokuły szpinak, groch, fasola, nabiał
- owies + strączkowe, nabiał
- jęczmień, ryż + brukselka, brokuły szpinak, groch, fasola, soja, nabiał
- płatki z mlekiem/ jogurtem,
- kasza z soczewicą w pomidorach/ z tofu i surówką
- chleb razowy z pastą z fasoli/ hummusem/ twarogiem / jajkiem
- pszenica i strączkowe - naleśniki z mąki razowej z pastą lub sałatką z fasoli, makaron razowy z soczewicą/ cieciorką
- ryż z sałatką z fasolki szparagowej, kukurydzy i groszku / z brukselką, kalafiorem posypane nasionami, orzechami
- razowa tarta z serem feta i szpinakiem
- pierogi z mąki razowej z kaszą (jaglaną i suszonymi owocami) z sosem jogurtowym
- makaron z tofu i warzywami
Bardzo interesujący artykuł, dzięki za różne porady :)
OdpowiedzUsuńAle nie sądzisz, że wpis tak naprawdę ma niewiele wspólnego z troskami wegetarian? Niedobory białka w diecie wegetariańskiej, która jest bogata w nabiał i strączki występuje szalenie rzadko - jak przestrzegają dietetycy częściej jesteśmy przebiałczeni a niedobór białka to raczej mit straszący z lamusa. Dieta wegetariańska wymaga większej uwagi ale raczej w kwestii dostarczania odpowiedniej ilości witaminy B12 albo zwiększania przyswajalności żelaza pochodzenia roślinnego, a nie w kwestii zapotrzebowania na białko, bo dzięki nabiałowi i bogactwu produktów sojowych wegetarianie mają łatwy dostęp do całych pokładów białek egzogennych :)
Zgadzam się z Tobą w 100%, dlatego sama jestem za mniej rygorystycznymi odmianami wegetarianizmu i na tym się skupiłam. Chciałam poruszyć temat samego białka. W kolejnych wpisach mogę podjąć kwestię żelaza i witaminy B12 jeżeli chcecie. Piszcie jakie macie wątpliwości, to postaram się o tym napisać. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za komentarz.
OdpowiedzUsuńDzięki za szybką odpowiedź! Witamina B12, żelazo albo wszystko o kaszach było spełnieniem moich marzeń :)
OdpowiedzUsuń