Kasza jaglana to niestety ciągle mało znana skarbnica składników odżywczych na polskich stołach. Świetnie smakuje zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Można robić z niej mąkę. Jest bogata w błonnik, a 65% jej składu stanowi skrobia. Białko to kolejne 10 – 11% jej wartości. Dodatkowo nie zawiera glutenu, więc może być stosowana u osób z celiakią. Jest łatwostrawna, zawiera dużo żelaza i krzemu dlatego często poleca się ją dla dzieci, rekonwalescentów i dbających o kondycję włosów, skóry czy paznokci.
Zapraszam wszystkich do dzielenia się przepisami zawierającymi: kaszę jaglaną i mąkę z kaszy jaglanej !!!
Zapraszam do dzielenia się przepisami !!
Wartość odżywcza w 100g produktu :
Wartość energetyczna 1474kJ (348kcal)
Białko 10,5g
Tłuszcz 2,9g
Węglowodany 68,4g
Błonnik 3,2g
Tiamina (wit. B1) 0,73mg (66%)*
Ryboflawina (wit. B2) 0,38mg (27%)*
Witamina B6 0,75mg (53%)*
Fosfor 240 mg (34%)*
Żelazo 4,8 mg (34%)*
Magnez 10 mg (27%)*
*% zalecanego dziennego spożycia
Kasza jaglana jest rzeczywiście niedoceniana, mało z nią przepisów w sieci a jest bardzo wartościowa, słyszałam nawet, że jeszcze zdrowsza niż gryczana. Ja odkryłam ją dopiero niedawno i co jakiś czas coś z niej przygotowuję.
OdpowiedzUsuńMieszam z jogurtem dodaje jabłka banany i przyprawy i ma zdrowe-małe-słodkie;), albo gotuję z gryczaną i podaję z jakimś sosem, można dodać też trochę do zupy, albo zrobić kotlety(choć ich jeszcze nie próbowałam sklepić;)
Pycha!
Pozdrawiam.
Lubię ją, chociaż jest specyficzna. Zgadzam się z Panikanką, że mało przepisów. Może można by zrobić z niej pasztet tak jak z soczewicy?:) Ja ją robię czasem z rodzynkami, a czasem traktuję, jak kuskus i podaję z sosem pomidorowo-warzywnym (np. z papryką). Jako dodatek do mięsa z surówką też fajna.
OdpowiedzUsuńKasza jaglana to jedna z moich ulubionych, zwłaszcza jako dodatek do mięs lub na słodko. Świetny pomysł na akcję :)
OdpowiedzUsuń