Dzisiejszy przepis był eksperymentem. Przyznam, że właśnie takie gotowanie sprawia mi najwięcej przyjemności, szczególnie jeśli efekt jest tak udany jak w tym przypadku. Na pewno te kluski będą częstym gościem na moim stole :D Żałuję tylko, że nie mam umiejętności robienia tak wspaniałych zdjęć jak wiele osób prowadzących blogi. Najpierw napiszę nieco o samych głównych składnikach.
Bataty (pataty): to bulwy pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Uprawia się je w całej strefie międzyzwrotnikowej w wilgotnym klimacie. Patat zawiera 6,4 g węglowodanów (głównie skrobi ), 4g białka i 2 g błonnika, dużo witaminy C (23mg/
100g). Odmiany żółte i pomarańczowe zawierają też dużo karotenu (4mg/100g).100 g bulwy
dostarcza 115 kilokalorii.
Są lekkostrawne, polecane w diecie dzieci, osób zdrowych i chorych. Można z nich przygotowywać mnóstwo potraw, a ze względu na swój słodki smak są chętnie jadane przez najmłodszych. Warto wzbogacać je o przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki czy imbir. Szczególnie w okresie zimowym kiedy to ww. składniki działają rozgrzewająco.
Ser twarogowy (biały ser): to świeży ser produkowany z ukwaszonego mleka. Chętnie spożywany i często mylony z produktami twarogowo - podobnymi takimi jak serki kanapkowe (z dodatkiem dużej ilości tłuszczu), typu formage i inne smarowne pasty do pieczywa. Najlepiej samemu przygotowywać takie domowe pasty do kanapek właśnie na bazie twarogu i dodatków np: jogurtu, ziół, ryby wędzonej, świeżych warzyw (rzodkiewka, ogórek, papryka), owoców, konfitur. Będą zdrowsze i smaczniejsze, gdyż użyjemy ulubionych składników wiadomego pochodzenia. Twaróg jest dla nas przede wszystkim dobrym źródłem pełnowartościowego białka (cenne źródło dla laktowegetarian), i w zależności od zawartości tłuszczu: witaminy A (5-83 Mg, im tłustszy tym więcej). Ser biały nie jest bogatym źródłem wapnia i zawiera go średnio 88-96 mg (im chudszy tym więcej). Dzieje się tak ponieważ duża część tego pierwiastka pozostaje w serwatce. Jednak może stanowić ważną część menu uzupełniając pokrycie dziennego zapotrzebowania (wraz z mlekiem, jogurtami, serami żółtymi, rybami, jajkami, niektórymi warzywami zielonymi, czy gruboziarnistymi kaszami) .
W kuchni używamy go najczęściej do kanapek, serników, pierogów (nadzienie, leniwe). Mleczarnie by ułatwić nam życie często oferują półprodukty: mielone sery twarogowe/ sernikowe. W tego typu twarogach warto zagłębić się w skład i sprawdzić ile jest "sera w serze". Najlepiej ocenić to po zawartości białka (17-20g/ 100g). Czytając składniki nie powinno się w nich znajdować nic poza mlekiem, białkiem mleka, bakteriami kwasu mlekowego, czy śmietanką. Serki ziarniste (kwasowo - podpószczkowe) i homogenizowane mają nieco mniej białka i często więcej dodatków. Pamiętajmy by czytać skład i wybierać produkty z jak najkrótszą listą składników.
Składniki na 2 duże porcje:
- ser twarogowy chudy 250g
- 2 bataty
- 4 łyżki poppingu z amarantusa
- 4 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- cynamon, gałka muszkatołowa
- łyżeczka cukru brązowego
- jajko
Bataty pieczemy w piekarniku przez 25 min w 200C. Ostudzone rozgniatamy widelcem razem z twarogiem, przyprawami, łyżeczką cukru. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe suche składniki, mieszamy i odstawiamy na 15 min. Formujemy kuleczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 2 min od wypłynięcia. Smacznego!!! Gwarantuję, że się nie zawiedziecie.
Dla osób na diecie bezglutenowej : mąkę owsianą można zastąpić kukurydzianą i nie dodawać otrąb pszennych!
Wartość odżywcza porcji bez dodatków : 400 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcze: 6 g
Cholesterol: 110 mg
Węglowodany: 52 g
Błonnik: 13 g
Dodatki:
I surówka :
- fenkuł 1/2,
- kapusta pekińska 4-5 liści,
- marchewka duża,
- kiełki (mieszanka) 1/3 opakowania,
- jogurt naturalny 4-5 łyżek,
- łyżeczka cukru,
- cynamon, gałka muszkatołowa
Wartość odżywcza całej surówki : 170 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 2 g
Cholesterol: 4 mg
Węglowodany: 26 g
Błonnik: 14 g
II mus jabłkowy/ pieczone jabłko
III konfitura z brzoskwini/ moreli/ ananasa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz