Wybrałam prostszą i wg mojego podniebienia smaczną wersję. Serwuję je z twarożkiem i kiełkami. Przyznam się, że nie przepadam za ziemniakami w okresie zimowym. Nie są to już takie same jak młode ziemniaczki (np. z odrobiną masła i koperku lub gzikiem). Ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Są często mączyste. Warto jednak przygotowywać z nich ciasta. Nadają się do tego wyśmienicie, np. na placki ziemniaczane, kopytka, knedla i inne kluski. Sama nie jestem smakoszem tego typu potraw, dlatego postanowiłam spróbować zamienić tradycyjne ziemniaki na bataty. Mam nadzieję, że mi zasmakują i przekonam się do ziemniaków w starej-nowej wersji.
Czas na dzisiejszy przepis:
Składniki 2 porcje:
- 2 bataty
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- laska cynamonu
- 1,5cm imbiru
- fenkuł
- 2 marchewki
- oliwa (olej z avocado)
- sól, gałka muszkatołowa
- serek twarogowy 250g
- kolendra świeża (może być bazylia, pietruszka)
- sól, pieprz
- kiełki brokuła, słonecznika, lucerny
Wszystkie warzywa myjemy, marchew obieramy i kroimy w cząstki. Układamy w naczyniu żaroodpornym/ rękawie lub folii. Wcześniej nacieramy oliwą i doprawiamy. Pieczemy w 180-200 C ok. 30-45 min (w zależności od wielkości cząstek warzyw.
Podajemy z kaszą jaglaną, pieczonym mięsem drobiowym/ rybą lub twarożkiem.
Wartość energetyczna porcji z twarożkiem : 460 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 10 g
Cholesterol 18,75 mg
Węglowodany: 63 g
Błonnik: 24g
Kasza jaglana 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- suszona włoszczyzna - 2 łyżki
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- posiekana kolendra/ pietruszka
Wartość energetyczna porcji: 120 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 1 g
Cholesterol: 0 mg
Węglowodany: 23 g
Błonnik: 3g
Też kocham słodkie ziemniaki :D Najtańsze jak dotychczas widziałam w Kauflandzie - po 10 zł za kilogram.
OdpowiedzUsuń