niedziela, 5 lutego 2012

Czeko - fasolowe muffiny

     Zainspirowana wieloma przepisami z użyciem roślin strączkowych postanowiłam spróbować. Niestety z braku foremek do muffin, babeczki wyszły nieco bezkształtne w papilotkach. Smak mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. 
     
     Byłam sceptyczna, jednak śmiało stwierdzam, że to jeden z moich ulubionych deserów. Genialne do kawy, czy herbaty, a zarazem niesłychanie zdrowe. Zachęcam do wypróbowania. Będę robiła różne wersje i zaopatrzę się w foremki, tak więc kolejne propozycje będą również ciekawsze wizualnie!!!

Wersja czekoladowa z rodzynkami i żurawiną:
Składniki na 12 muffinek:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki mąki pszennej typu 2000 (pełnoziarnista)
  • 4 łyżki kakao
  • 125g maślanki/ jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki żurawiny
  • 3 łyżki rodzynek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu lub 1/3 szklanki cukru
  • łyżka oliwy/oleju do foremek
  • Na polewę : 3-4 kostki czekolady 70% kakao + 2/3 łyżki mleka

Wykonanie:

Blendujemy fasolę, dodajemy: słodycz, jajka, jogurt i przesiane oraz zmieszane suche składniki, wykładamy do foremek. Pieczemy 20min w 180 C
Wystudzone polewamy polewą
Można dodać również inne suszone owoce (figi/ daktyle/ morele) czy też orzechy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz