Składniki na 10 większych muffinek:
- szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
- 1/2 szklanki cukru nierafinowanego
- 4 kopiaste łyżki kakao
- 4 łyżki oleju (u mnie sezamowy) - nie polecam oliwy ze względu na intensywny smak, lepszy będzie olej z pestek winogron
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku (nie jest konieczne)
- 1/2 szklanki mleka / mleka sojowego/ kokosowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mieszamy osobno suche i mokre składniki, po czym łączymy i napełniamy foremki. Pieczemy 15 min w 180 C. Można dodać ulubione orzechy, suszone owoce.
Wartość odżywcza muffinki 120 kcal
Białko 3,4g
Tłuszcz 3g
Cholesterol 22 mg
Węglowodany 20g
Błonnik 8g
Ale mocno czekoladowe, piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak, że tylko wcinać ;]
OdpowiedzUsuńprawie identyczne robię bardzo często : ) są świetne!
OdpowiedzUsuńmam pytanie - co daje dodatek mleka w proszku? bo nigdy go nie stosowałam, a ciekawi mnie to.
Już nie raz sie przekonałam, że zmiana mąki na orkiszową odbywa się bez ubytku na smaku ;) Ale bym zjadła teraz takiego muffina ;D
OdpowiedzUsuńSmacznie wygladaja :) A do tego zdrowe :)
OdpowiedzUsuń