środa, 20 czerwca 2012

Razowa tarta szparagowo - porowa z mozarellą

Tarta szparagowo - porowa z mozarellą to zdrowsza wersja tradycyjnych dań na mące pszennej białej, czy cieście francuskim. Polecam jako danie obiadowe lub na kolację. Prezentuję dzisiaj porcję na 1 minitartę dla 1 osoby (lub 2 jeśli jest to drugie danie i dodamy do tego np. surówkę). 
Nie jest to potrawa czasochłonna, a przy tym bardzo smaczna. Warto czasami zamienić tradycyjne ziemniaki i schab na coś innego. Można robić wiele wariacji zarówno jarskich jak i z mięsem, rybą, owocami morza. Podobnie jak w zapiekankach i tu można "poszaleć" ze składnikami. Ciasto w mojej wersji jest nietypowe i niskotłuszczowe. Można zrobić klasyczne ciasto kruche z mąki razowej. Ciekawie smakuje również ciasto z dodatkiem łyżki startego twardego sera np. parmezanu lub zmielonych orzechów.



Składniki:

Ciasto: 
  • 2 łyżki otrąb owsianych, 
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej, 
  • 1 małe jajko, 
  • 1 łyżka serka homogenizowanego naturalnego, 
  • sól, 
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini

Ciasto zagniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy. Po ok 30 min wykładamy nim wysmarowaną oliwą foremkę.



 Nadzienie:
  • 1 mały pęczek szparagów
  • 1/4 małego pora
  • ser mozzarella - 1/2 opakowania
  • sól
  • bazylia 
Na cieście układamy por, szparagi, ser i bazylię. Pieczemy w piekarniku 20 min. w 200C

 
Wartość odżywcza: 492 kcal
Białko: 37g
Tłuszcz: 20g (kw. tłuszczowe jednonienasycone 9g, wielonienasycone 3g)
Cholesterol: 246mg
Węglowodany: 41g
Błonnik:12g
Mg 112mg, Zn 6mg, Fe 5,8mg,
Wit A 5,8mg, E 5,9mg, kw. foliowy 496mg

2 komentarze:

  1. O, moje ulubione( od niedawna) szparagi, w tak ciekawym połączeniu, do tego zdrowym- no jak bym mogła nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy ta tarta będzie zjadliwa dla osób przyzwyczajonych do klasycznego kruchego ciasta robionego na maśle?

    OdpowiedzUsuń