Tarta szparagowo - porowa z mozarellą to zdrowsza wersja tradycyjnych dań na mące pszennej białej, czy cieście francuskim. Polecam jako danie obiadowe lub na kolację. Prezentuję dzisiaj porcję na 1 minitartę dla 1 osoby (lub 2 jeśli jest to drugie danie i dodamy do tego np. surówkę).
Nie jest to potrawa czasochłonna, a przy tym bardzo smaczna. Warto czasami zamienić tradycyjne ziemniaki i schab na coś innego. Można robić wiele wariacji zarówno jarskich jak i z mięsem, rybą, owocami morza. Podobnie jak w zapiekankach i tu można "poszaleć" ze składnikami. Ciasto w mojej wersji jest nietypowe i niskotłuszczowe. Można zrobić klasyczne ciasto kruche z mąki razowej. Ciekawie smakuje również ciasto z dodatkiem łyżki startego twardego sera np. parmezanu lub zmielonych orzechów.
Składniki:
Ciasto:
- 2 łyżki otrąb owsianych,
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1 małe jajko,
- 1 łyżka serka homogenizowanego naturalnego,
- sól,
- łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini
Ciasto zagniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy. Po ok 30 min wykładamy nim wysmarowaną oliwą foremkę.
Nadzienie:
- 1 mały pęczek szparagów
- 1/4 małego pora
- ser mozzarella - 1/2 opakowania
- sól
- bazylia
Na cieście układamy por, szparagi, ser i bazylię. Pieczemy w piekarniku 20 min. w 200C
Wartość odżywcza: 492 kcal
Białko: 37g
Tłuszcz: 20g (kw. tłuszczowe jednonienasycone 9g, wielonienasycone 3g)
Cholesterol: 246mg
Węglowodany: 41g
Błonnik:12g
Mg 112mg, Zn 6mg, Fe 5,8mg,
Wit A 5,8mg, E 5,9mg, kw. foliowy 496mg
O, moje ulubione( od niedawna) szparagi, w tak ciekawym połączeniu, do tego zdrowym- no jak bym mogła nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńA czy ta tarta będzie zjadliwa dla osób przyzwyczajonych do klasycznego kruchego ciasta robionego na maśle?
OdpowiedzUsuń