Zapiekanka - Torcik naleśnikowy
Składniki na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mleka
- 1 - 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Farsz botwinkowy:
- oliwa z oliwek - łyżka
- dwa ząbki czosnku
- dwa pęczki botwiny z małymi buraczkami
- ok 50g sera pleśniowego np. Lazur
- ocet balsamiczny
- łyżka melasy buraczanej
- sól i pieprz.
Na
patelni rozgrzewamy łyżkę/ dwie oliwy z oliwek.
Dodajemy rozgnieciony czosnek. Dorzucamy pokrojone
buraczki i delikatnie podsmażamy. Następnie wsypujemy liście botwiny. Dusimy około
dwóch minut. Dodajemy kilka kropel octu, łyżkę melasy i ser. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
do smaku. Odstawiamy. Wszystko powinno być "al dente".
Farsz szpinakowy/ pokrzywowy:
- 150 g liści szpinaku/ pokrzywy (zbieramy młode rośliny bez przebarwień)/ jarmużu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- ok 50g sera pleśniowego np. Lazur
Inne składniki:
- jogurt grecki/ śmietana ukwaszona
- natka pietruszki
- prażone orzechy włoskie na patelni
- 50 g sera pleśniowego Lazur
Podajemy posypane orzechami włoskimi, pietruszką z łyżką jogurtu/ śmietany. Gorąco polecam.
Danie jest czasochłonne, jednak proste i naprawdę opłaca się. Niestety nie mam zdjęcia, czego bardzo żałuję, bo wygląda cudnie. Jak tylko znowu przygotuję ten raj dla podniebienia wrzucę foto na blog. Świetnie się nadaje dla gości i robi wrażenie. Korzystajmy z tego co mamy w sezonie. Świetnie sprawdzają się tu również naleśniki z poprzedniego dnia, które można fajnie zagospodarować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz