Przykłady:
- pomidorowy - potas, likopen, antyoksydanty
- pesto - nienasycone kwasy tłuszczowe, omega 3, wit. C, E
- z sera białego ( ricotta) - wapń, białko
Pokrzywowe
- 100 g pokrzywy
- 4 pełne łyżki słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oliwy np. extra vergine Monini
- 1/4 szklanki startego parmezanu (twardego sera)
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki pomidorów suszonych w oliwie
- 4 pełne łyżki orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- 1/4 szklanki startego parmezanu (twardego sera)
- sól, pieprz
- 2 pęczki pietruszki
- 4 pełne łyżki słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki startego parmezanu (twardego sera)
- sól, pieprz
- 2 pęczki bazylii
- 4 pełne łyżki orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki startego parmezanu (twardego sera)
- sól, pieprz
Należy umyć liście i dobrze wysuszyć oraz obrać czosnek. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę. Przy pesto pomidorowym miksujemy wszystkie składniki razem. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy (przez to pesto będzie można dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik wstawić do lodówki. Pesto można mrozić.
Makaron razowy gotujemy ok 11 min w lekko osolonej wodzie.
Porcja to ok 60 g makaronu suchego z 2 łyżkami pesto
Wartość odżywcza: 332 kcal
Białko: 7g
Tłuszcz: 15g (kw. tłuszczowe jednonienasycone 9g, wielonienasycone 5g)
Cholesterol: 0mg
Węglowodany: 42g
Błonnik:10g
Ja sobie pesto pietruszkowego po prostu nie wyobrażam bez migdałów :D
OdpowiedzUsuńZ migdałami jest równie pyszne i też polecam:):) Tutaj panuje pewna dowolność, można nieco pozmieniać składniki:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam makarony z pesto, najbardziej bazyliowo-orzechowe, muszę wypróbować podane przez ciebie pomidorowe ;)
OdpowiedzUsuń<3 Ja uwielbiam makarony. Jakiej firmy używasz?
OdpowiedzUsuńTutaj Pasta Toscana, z włoskich również Alce Nero, dobre są polskiej produkcji np. makarony razowe BIO.
Usuń