O szparagach pisałam tu . Dzisiaj proponuję zupę krem, jedną z moich ulubionych. To lekkostrawne danie pyszne na ciepło i na zimno. Można do tego podać grzanki natarte czosnkiem, prażone orzechy/ słonecznik lub jogurt grecki.
Wersja z gałką i kuminem:
Składniki na 2 porcje:
• Białe szparagi - pęczek
• Małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego i łyżka jogurtu greckiego
• Seler (1/3 średniego)
• Pietruszka
• Łyżeczka suszonej włoszczyzny
• Gałka muszkatołowa
• Mielony kumin
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy
w garnku pokrojone i umyte warzywa ( kształt i wielkość obojętne) oraz
obrane szparagi z przyprawami i suszoną włoszczyzną. Po 15 min blendujemy zawartość garnka na jednolitą
masę, zdejmujemy z gazu i dodajemy serek oraz gałkę. Podajemy z jogurtem greckim. .
Wartość odżywcza porcji 144 kcal
Białko 15g
Tłuszcz 3g
Cholesterol 60 mg
Węglowodany 13g
Błonnik 13g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz