piątek, 15 czerwca 2012

Krem ze szparagów z gałką i kuminem

O szparagach pisałam tu . Dzisiaj proponuję zupę krem, jedną z moich ulubionych. To lekkostrawne danie pyszne na ciepło i na zimno. Można do tego podać grzanki natarte czosnkiem, prażone orzechy/ słonecznik lub jogurt grecki.

Wersja  z gałką i kuminem:




 Składniki na 2 porcje:

•    Białe szparagi - pęczek
•    Małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego i łyżka jogurtu greckiego
•    Seler (1/3 średniego)
•    Pietruszka
•    Łyżeczka suszonej włoszczyzny
   Gałka muszkatołowa
•    Mielony kumin
•   Sól, pieprz

 Przygotowanie:
Gotujemy w garnku pokrojone i umyte warzywa ( kształt i wielkość obojętne)  oraz obrane szparagi z przyprawami i suszoną włoszczyzną. Po 15 min blendujemy zawartość garnka na jednolitą masę, zdejmujemy z gazu i dodajemy serek oraz gałkę. Podajemy z jogurtem greckim. .


Wartość odżywcza porcji 144 kcal
Białko 15g
Tłuszcz 3g
Cholesterol 60 mg
Węglowodany 13g
Błonnik 13g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz