czwartek, 28 czerwca 2012

Ryż z owocami

Kolejna tradycyjna i mało wyszukana potrawa, którą uwielbiam. Chyba również dlatego, że kojarzy mi się z dzieciństwem. Jest nią ryż na słodko. Używam do tego ryżu paraboiled (jest poddawany krótkiej obróbce termicznej parą wodną, co pozwala mu zachować więcej wartości, zawiera ponad dwa razy więcej witamin z grupy B, wapnia, żelaza i fosforu niż zwykły, biały ryż, ma niższy indeks glikemiczny). Jest nieco twardszy od zwykłego, a przy tym nie rozgotowuje się, nie tworzy kleistej "papki" i jednocześnie jest delikatniejszy w smaku od brązowego czy dzikiego dlatego wg mojego podniebienia lepiej sprawdza się w tej wersji dań ryżowych.  Potrawa ta jest łatwostrawna, nadaje się praktycznie dla każdego. Pewnie znacie ją dobrze, może tylko w nieco innej wersji, ale to klasyka. Ja często zmieniam dodatki i zamiast jabłek daję inne owoce itd.





Składniki na 2 porcje:
  • woreczek ryżu paraboiled
  • 1 duże jabłko
  • 4 łyżki rodzynek
  • jogurt pieczone jabłko (jogobella light 150g) / serek homogenizowany waniliowy (danio light 140g)
  • cynamon
Przygotowanie:
Ryż gotujemy. Jabłko kroimy w kostkę/ trzemy na tarce w duże oczka. Łączymy wszystkie składniki i gotowe! Na prawdę pychota!

Wartość odżywcza porcji 350 kcal
Białko 8g
Tłuszcz 1,5g
Cholesterol 12 mg
Węglowodany 76g
Błonnik 7g

5 komentarzy:

  1. Fajny blog!!! Będę wracał.
    Zapraszam też to siebie :)
    www.pokonacsiebie.pl
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba wiem co jutro na deser wyczaruję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię ryż na słodko, ale najlepszy chyba zapiekany, nie koniecznie tradycyjnie z jabłkami i cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń