- wysoka zawartość białka roślinnego 20-35% (soja do 50%)
- duża zawartość błonnika,
- niewielka ilość tłuszczu,
- wysoka zawartość składników mineralnych, głównie: potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza, cynku, miedzi, manganu,
- duża ilość witamin z gr B w stosunku do innych produktów
- długi okres przechowywania (przechowywane w szczelnie zamkniętych opakowaniach zachowują niezmienione wartości odżywcze)
- mają niski indeks glikemiczny
- dają na długo uczucie sytości
Jako wady można wymienić zawartość fitynianów i ich właściwości gazotwórcze. Możemy im przeciwdziałać stosując moczenie, długie gotowanie i przyprawy.
Polecam wszystkim rośliny strączkowe chociaż raz w tygodniu jako główne danie. Pamiętajmy że można je dodawać do zup, wypieków, past kanapkowych i wielu innych potraw.
Składniki:
- 100g (1/2 szklanki) suchego mix-u warzyw strączkowych
- 2 łyżki pęczaku
- 2 cm imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej w płatkach
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Mieszankę nasion z pęczakiem zalewamy przegotowaną zimną wodą na noc. Następnego dnia zlewamy wodę, dodajemy świeżą (najlepiej wrzątek w objętości woda 2,5 : 1 strączkowe), gotujemy ok 1h. W połowie gotowania dodajemy przyprawy, doprawiamy solą.
Wartość odżywcza porcji 300 kcal
Białko 25g
Tłuszcz 2g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 44g
Błonnik 14g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz