niedziela, 24 czerwca 2012

Zapiekanka studencka

Właśnie nadszedł okres kiedy większość studentów mieszkających w akademikach zaczyna wyprowadzkowe szaleństwo. W tym czasie znajduje się mnóstwo mniej i bardziej przydatnych rzeczy. Wśród nich również produkty spożywcze. Co z nimi zrobić? Ja proponuję resztkową zapiekankę. Można wykorzystać mrożone, puszkowane i świeże warzywa. 




Składniki na 2 porcje:

  • szklanka kukurydzy
  • szklanka czerwonej fasoli
  • szklanka groszku
  • 1/3 kalafiora
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka sosu sojowego 
  • łyżeczka melasy
  • mozzarella


Przygotowanie:
Wszystko mieszamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy mozzarellę i pieczemy 15 min w 180C.

Wartość odżywcza: 237 kcal
Białko: 20g
Tłuszcz: 5g 
Cholesterol: 16mg
Węglowodany: 28g
Błonnik 10g

3 komentarze:

  1. JAKIE TO CUDOWNE! :) zrobię pewnie niedługo coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, a czy kalafior najpierw gotujesz, czy dodajesz surowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daję surowy, jest wtedy taki jak lubię najbardziej, czyli lekko twardawy, można wcześniej zblanszować:)

      Usuń