Najpierw składniki na 2 porcje:
- końcówki szparagów z 2 pęczków
- 1 bakłażan
- 1/3 pora
- 1 mała szalotka
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- łyżka oliwy
- pieczarki - 4 duże
- 2 pomidory
- 1 marchew
- 1/3 selera
- kalarepa
- sól
- sos sojowy ciemny
- kumin
- świeży groszek zielony ok 4 łyżki
- 4 plastry sera żółtego
Przygotowanie:
Banalnie proste. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy konieczne, kroimy w preferowane cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko doprawiamy, polewamy łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika na 200C na 45 min. Gotowe!
Wartość odżywcza porcji (z 1/2 składników): 190 kcal
Białko 14g
Tłuszcz 5g
Cholesterol 11 mg
Węglowodany 22g
Błonnik 17g
K 1,9g
Ca 293mg
Fe 4,5mg
Zn 3,5mg
β-karoten 10,15 mg
kwas foliowy 320mg
C 108mg
B6 1mg
Smacznego!
Pyszne ,zdrowe .... poproszę! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńBakłażany od niedawna uwielbiam, w takim wydaniu nie miałam okazji ich jeszcze spróbować, zapowiada sie pysznie ;D
OdpowiedzUsuńW ogóle świetny blog, przepisy nie tylko smaczne, ale i zdrowe, czyli tak jak lubię najbardziej, koniecznie muszę dodać do obserwowanych ;)
Wygląda super i tak pysznie, piękne zdjęcia, kupiłam w Lidlu piękne bakłażany, resztę składników też zgromadzę i jutro robię zapiekankę:)
OdpowiedzUsuń