poniedziałek, 11 czerwca 2012

Chlebek pietruszkowy

Chlebek pietruszkowy wyszedł pyszny. Polecam, bo warto. Jak zwykle jest mocno razowy, ciężki i pełen smaku. Lekko słodkawy od soi i pietruszki oraz dzięki zastosowaniu drożdży zamiast zakwasu. Warto dać mu więcej czasu na rośnięcie gdyż przy tak dużej zawartości błonnika drożdże muszą się trochę napracować. 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki  płatków sojowych
  • 2 łyżki błonnika owsianego
  • opakowanie drożdży instant
  • szklanka wody letniej
  • szklanka mleka
  • łyżka oleju z avocado
  • łyżka pietruszki
  • sól
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
 Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrabiamy ciasto, przekładamy do formy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 4h . Pieczemy 50 min w 200C. Pamiętajmy, by przed wstawieniem do rozgrzanego piekarnika wlać ok 1/2 szklanki wody.
 

1 komentarz: