Chlebek pietruszkowy wyszedł pyszny. Polecam, bo warto. Jak zwykle jest mocno razowy, ciężki i pełen smaku. Lekko słodkawy od soi i pietruszki oraz dzięki zastosowaniu drożdży zamiast zakwasu. Warto dać mu więcej czasu na rośnięcie gdyż przy tak dużej zawartości błonnika drożdże muszą się trochę napracować.
Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej
- 1 szklanka otrąb owsianych
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki płatków sojowych
- 2 łyżki błonnika owsianego
- opakowanie drożdży instant
- szklanka wody letniej
- szklanka mleka
- łyżka oleju z avocado
- łyżka pietruszki
- sól
- łyżka mielonego siemienia lnianego
MMMmmm - zapisuję przepis :))
OdpowiedzUsuń