Bardzo nietypowe ciasto. Wyszłoby pięknie gdybym miała odpowiednią foremkę, także zdjęcie nie oddaje jego zalet. Smakuje świetnie, kolejną wersję zrobię z marchewką i bananem. To dobry sposób na przemycenie warzyw do diety niejadków. Nawet się nie zorientują. Fasoli w cieście nie mieliłam, chciałam by była wyczuwalna jej struktura i przyznaję, że świetnie się to sprawdziło. Jest mięciutka a zarazem stanowi fajny element ciasta. Nikt się u mnie nawet nie domyślił, że to fasola. Ciasto to bogactwo magnezu, żelaza, witamin z grupy B. Warto je polecić kobietom w ciąży i osobom z niedokrwistością.
Składniki na 10 porcji:
- szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
- 1/2 szklanki białej mąki 550
- 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
- szklanka puree z buraków (tarte buraczki)
- 1/4 szklanki gotowanej czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (weganie - mielone siemię lniane/ mąka sojowa - 2/3 łyżki)
- łyżka oleju (u mnie sezamowy)
Przygotowanie:Najpierw mieszamy osobno wszystkie suche i mokre składniki. Przelewamy płyny do mąki i dokładnie mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną formę i posypujemy agrestem. Pieczemy 45 min w 180C.
Wartość odżywcza porcji: 150kcal (całe ciasto 1500 kcal)
Białko: 4g
Tłuszcz: 2g
Cholesterol: 21mg
Węglowodany: 29g
Błonnik:4g
Cześć,
OdpowiedzUsuńdzięki za zgłoszenie przepisu, bardzo ciekawy. Mam tylko pytanie: czy wytestowałaś tę wersję wegańską i jesteś pewna, że wyjdzie? Jeśli tak, daj znać. Wtedy zaakceptuję :)
od pewnego czasu właśnie kusi mnie wypróbowanie buraka w cieście : )
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho bardzo apetyczne : )
ciekawe, choć ja chyba nie mieszalabym buraków z fasolą w cieście:) albo albo
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić - prezentuje się super!
OdpowiedzUsuńInteresujaca propozycja :)
OdpowiedzUsuńDla mnie istny RAJ :D
OdpowiedzUsuń