Pizza domowa
Ciasto na 3 porcje - 1 mała pizza:
- 7 g suchych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 175 g mąki chlebowej 850 lub 2/3 orkiszowej i 1/3 sojowej lub z cieciorki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dowolne dodatki - u mnie klasyczna Margherita:
- sos pomidorowy (koncentrat pomidorowy + łyżeczka oliwy+ 3 suszone pomidory, cebulka czosnkowa, czosnek, oregano, bazylia, sól, pieprz)
- pieczarki - 4sztuki
- mozarella-1/3 opakowania
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać 40 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Rozdrobnione suszone pomidory chwilkę podsmażyć w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz przyprawami, dodać koncentrat i zmiksować blenderem.Wyrośnięte ciasto obsypać mąką, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pizzę posmarować sosem pomidorowym, obłożyć mozarellą i pieczarkami. Nagrzać piekarnik do temperatury 250℃ i włożyć blachę do górnej jego połowy.Piec przez 10 - 15 minut. Na koniec pizze posypać listkami bazylii.
Wartość odżywcza całej pizzy (wersja z mąki orkiszowo-sojowej) : 800 kcal
Porcja - 1/3 pizzy: 270 kcal
- białko: 16g
- tłuszcz: 9g
- cholesterol 16 mg
- węglowodany: 35g
- błonnik: 5g
Jako dodatki na pizzę polecam:
- w wersji wegetariańskiej: pomidory suszone i świeże, szpinak, ser feta, czosnek, kiełki soczewicy, cieciorki, bazylia, cebula czosnkowa,
- w wersji II : szynka drobiowa, mozarella, sos pomidorowy jw., pieczarki, papryka, bakłażan, oregano, bazylia, cienkie plasterki cukinii
- wersja III : sos pomidorowy jw., kolendra, chuda ryba (dorsz, tilapia), fenkuł, pieczarki, kiełki fasoli mung, mozarella, kapary
...i wiele
innych wg własnych upodobań, warto wzbogacić pizzę w większą ilość
warzyw, jak ktoś lubi również owoców, a ograniczyć ilość sera.
Do
składników mniej polecanych z punktu widzenia żywieniowego należą:
tłuste wędliny (salami, bekon, balerony), sery pleśniowe, sery żółte o
zawartości tłuszczu >45%, tłuste sosy do pizzy (polecam sosy na bazie
jogurtu, ziół, czosnku/ pomidorowy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz