niedziela, 5 lutego 2012

Domowa pizza

Pizza domowa
 
 
Ciasto na 3 porcje - 1 mała pizza:

  •   7 g suchych drożdży
  •   100 ml ciepłej wody
  •   1/4 łyżeczki cukru
  •   175 g mąki chlebowej 850 lub 2/3 orkiszowej i 1/3 sojowej lub z cieciorki
  •   1 płaska łyżeczka soli
  •   1 łyżka oliwy z oliwek
Dowolne dodatki - u mnie klasyczna Margherita:
  • sos pomidorowy (koncentrat pomidorowy + łyżeczka oliwy+ 3 suszone pomidory, cebulka czosnkowa, czosnek, oregano, bazylia, sól, pieprz)
  • pieczarki - 4sztuki
  • mozarella-1/3 opakowania

Przygotowanie:
 
     Drożdże wymieszać 40 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Rozdrobnione suszone pomidory
chwilkę podsmażyć w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz przyprawami, dodać koncentrat i zmiksować blenderem.Wyrośnięte ciasto obsypać mąką, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pizzę posmarować sosem pomidorowym, obłożyć mozarellą i pieczarkami. Nagrzać piekarnik do temperatury 250℃ i włożyć blachę do górnej jego połowy.Piec przez 10 - 15 minut. Na koniec pizze posypać listkami bazylii.

Wartość odżywcza całej pizzy (wersja z mąki orkiszowo-sojowej) : 800 kcal

Porcja - 1/3 pizzy: 270 kcal
  • białko: 16g
  • tłuszcz: 9g  
  • cholesterol 16 mg
  • węglowodany: 35g
  • błonnik: 5g

Jako dodatki na pizzę polecam:
  • w wersji wegetariańskiej: pomidory suszone i świeże, szpinak, ser feta, czosnek, kiełki soczewicy, cieciorki, bazylia, cebula czosnkowa,
  •  w wersji II : szynka drobiowa, mozarella, sos pomidorowy jw., pieczarki, papryka, bakłażan, oregano, bazylia, cienkie plasterki cukinii
  • wersja III : sos pomidorowy jw., kolendra, chuda ryba (dorsz, tilapia), fenkuł, pieczarki, kiełki fasoli mung, mozarella, kapary
...i wiele innych wg własnych upodobań, warto wzbogacić pizzę w większą ilość warzyw, jak ktoś lubi również owoców, a ograniczyć ilość sera.
 
Do składników mniej polecanych z punktu widzenia żywieniowego należą: tłuste wędliny (salami, bekon, balerony), sery pleśniowe, sery żółte o zawartości tłuszczu >45%, tłuste sosy do pizzy (polecam sosy na bazie jogurtu, ziół, czosnku/ pomidorowy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz