W świecie tłuszczów pokarmowych istnieją: nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Te drugie dzielą się jeszcze na: jedno- (oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce, w tym także rybne) i wielonienasycone (oleje sojowy, słonecznikowy, lniany, lipidy wątrobowe, EPA i DHA – głównie oleje rybne).
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tzw. witamina F, to wielonienasycone kwasy, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczone z pożywieniem. Do tej grupy kwasów zaliczamy:
- kwas linolowy LA (C18:2 n – 6) - niezbędny
- kwas α – linolenowy ALA (C18:3 n – 3) - niezbędny
- kwas γ-linolenowy GLA (C18:3 n-6)
- kwas arachidonowy AA (C20:4 n – 6)
- kwas eikozapentaenowy EPA (C20:5 n – 3)
- kwas dokozaheksaenowy DHA (C22:6 n-3)
Kwasy omega-3 w tym EPA i DHA mają naukowo udokumentowane działanie:
- przeciwdziałają miażdżycy, zakrzepicy i zatorom – profilaktyka chorób serca
- wspomagają rozwój, pracę mózgu i prawidłową ostrość widzenia
- obniżają poziom trójglicerydów we krwi
- zmniejszają ryzyko zachorowań na raka
- wzmacniają funkcje organizmu przez:
- zmniejszenie objawów zapalnych - ochrona przed infekcjami
- wspomaganie rozwoju układu nerwowego - EPA i DHA - budulec mózgu
- wspomaganie procesów koncentracji
- zmniejszenie ryzyka depresji
Podsumowując:
Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędnymi składnikami diety. Należy dbać o włączanie do menu ich bogatych źródeł, by uchronić się przed niedoborami, które mogą powodować: choroby skóry, zaburzenia płodności, zachamowanie rozwoju (dzieci, płodu w czasie ciąży), miażdżycę i inne. Są również ważne z innego powodu. W naszej diecie istnieje nieprawidłowy stosunek omega 6 do omega 3, średnio 20-25:1 (w nadmiarze mogą nasilać procesy zapalne) Najkorzysniejszy jest jak najbliższy 1:1 (trudny do uzuskania, 1:1 - 5:1)
Tłuszcze - zalecenia:
Tłuszcze - zalecenia:
Energia z tłuszczu
|
%
|
20-35
|
Zalecenia FAO/WHO (2008)
|
Stosunek kwasów omega-6/omega-3
|
5 ( 5:1)
|
Zalecenia FAO/WHO (2008)
| |
Kwasy tłuszczowe EPA+DHA
- profilaktyka chorób serca |
mg
|
500
|
Circulation Journal of the American Heart Association (2002)
|
Kwasy tłuszczowe EPA+DHA
- pacjenci z objawami chorób serca |
mg
|
1000
|
Circulation Journal of the American Heart Association (2002)
|
Kwasy tłuszczowe EPA+DHA
- pacjenci wymagający obniżenia poziomu trójglicerydów |
mg
|
2000-4000a
|
Circulation Journal of the American Heart Association (2002)
|
a - pod kontrolą lekarza
b - dla konsumenta o wadze |
Źródła omega 3:
Rodzaj źródła
|
Omega-3
|
Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony | 1.8 |
Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu | 1.7 |
Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu | 1.4 |
Śledź atlantycki, marynowany | 1.2 |
Makrela atlantycka, smażona, wędzona | 1.0 |
Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony | 1.0 |
Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony | 0.7 |
Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony | 0.7 |
Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona | 0.4 |
Halibut smażony, wędzony | 0.4 |
Łupacz smażony, wędzony | 0.2 |
Dorsz atlantycki, smażony, wędzony | 0.1 |
Małże błękitne, gotowane, parowane | 0.7 |
Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone | 0.5 |
Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany | 0.3 |
Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki | 0.2 |
Krewetki parowane, mieszane gatunki | 0.3 |
Rodzaj tłuszczu
|
Omega-3
|
Omega-6
|
Stosunek 3/6
|
7980
|
2240
|
3,56
| |
Olej rzepakowy niskoerukowy
|
1302
|
2842
|
0,46
|
Olej z gorczycy sarepskiej
|
826
|
2146
|
0,38
|
1414
|
7194
|
0,20
| |
925
|
6936
|
0,13
| |
Olej z zarodków pszennych
|
938
|
7453
|
0,13
|
81
|
1067
|
0,08
| |
354
|
4746
|
0,07
| |
Majonez (z oleju sojowego i kartamusowego)
|
414
|
7176
|
0,06
|
27
|
505
|
0,05
| |
14
|
381
|
0,04
| |
122
|
4801
|
0,03
| |
27
|
1238
|
0,02
| |
95
|
7888
|
0,01
| |
41
|
5617
|
0,01
| |
14
|
9466
|
0,00
| |
0
|
4320
|
0,00
|
bARDZO CIEKAWY POST.sAMA MAM ŚWIARA NA PUNKCIE ZDROWEGO ODŻYWIANIA I LUBIE TAKIE INFOORMACJE, CZYTAM JE Z CHĘCIA NAWET JEŚLI ZNAM NA PAMIĘC.cO DO TYCH RYB, TO DODAŁABYM TYLKO, ŻE SPOSÓB OBRÓBKI TERMICZNEJ ZASASNICZO WPŁYWA NA TO, CZY TO CO OSTATECZNIE MAMY NA TALERZU MA JESZCZE DEKLAROWANĄ ZAWARTOŚC NNKT. DODATKOWO NP. TAKI ŁOSOŚ, KTÓREGO SIĘ MOCNO ZALECA ZE WZGLĘDU NA omeg 3, Z HODOWLI MA W SOPBIE TAKOWE KWASY TŁUSZCZOWE O ILE PRODUCENT DO KARMY DODA.sAM Z SIEBIE ICH NIE WYTWARZA. dZIKI ŁOSOŚ POZYSKUJE Z GLONÓW.pOZDR.kINGA
OdpowiedzUsuń