niedziela, 5 lutego 2012

Pierogi leniwe

 

Kolejny ekspresowy i pyszny przepis. Jak w większość, ten również można modyfikować w zależności od upodobań lub ograniczeń dietetycznych i tak osobom na diecie niskocholesterolowej polecam zrezygnować z żółtka, zaś dla osób z zaleceniem zwiększenia podaży błonnika można 1/2 mąki typu 550 zastąpić mąką typu 1850 lub 2000 albo otrębami, czy zarodkami pszennymi. Zamiast borówek można użyć dowolnych owoców, dżemu niskosłodzonego, jogurtu, musu jabłkowego, niewielkiej ilości ubitej śmietanki.

Składniki na 3 porcje:
  • 400g twarogu chudego (2 kostki)
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 300 g borówek
  • cynamon
  • mięta
  • szczypta soli do wody
  • łyżeczka cukru (trzcinowy)

Przygotowanie:

Mielimy (rozgniatamy) twaróg, dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy cisto. Formujemy długi walec i kroimy na 2cm kawałeczki. Wrzucamy do wrzątku, gotujemy 2-3min od wypłynięcia. Wyjmujemy i podajemy posypane cynamonem, łyżeczką cukru i borówkami.
Wartość kaloryczna        305kcal
  • Białko 30.5g
  • Tłuszcz 2.3g
  • Cholesterol 2.5mg
  • Węglowodany 40.2g
  • Błonnik 8.4g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz