I - białe - kokosowe:
Składniki:
- szkalnka kaszy jaglanej
- suszone morele
- suszone rodzynki
- laska wanilii (lub ekstrakt/ cukier waniliowy)
- cukier brązowy (u mnie 3 łyżki)/ miód/ syrop z agawy
- laska cynamonu
- szklanka wiórków kokosowych
- puszka mleka kokosowego
- szkalnka wody i szklanka mleka sojowego (można zastąpić zwykłym)
Gotujemy na małym ogniu kaszę w mleku i wodzie z wanilią, cynamonem, pokrojonymi morelami i rodzynkami oraz 1/2 szklanki wiórków kokosowych. Dosładzamy masę. Po wchłonięciu całego płynu odstawiamy do ostygnięcia i ochładzamy w lodówce ok 1 h. Następnie formujemy kulki (można do wnętrza włożyć migdał/ orzechy macadamia) i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
Wartość odżywcza porcji (3 małe / 2 średnie - 100g) 80 kcal
Białko: 1,6 g
Tłuszcze: 1,5 g
Cholesterol: 0 mg
Węglowodany: 15 g
Błonnik: 6 g
II - czarne - czekoladowe
Składniki:
- szkalnka kaszy jaglanej
- suszone śliwki, figi, daktyle
- laska wanilii (lub ekstrakt/ cukier waniliowy)
- melasa (u mnie 4 łyżki)/ miód/ syrop z agawy
- laska cynamonu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki kakao + kakao do obtoczenia
- szkalnka wody i 2 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym)
Gotujemy na małym ogniu kaszę w mleku i wodzie z wanilią, cynamonem, pokrojonymi owocami suszonymi. Dodajemy melasę. Po wchłonięciu całego płynu odstawiamy do ostygnięcia i ochładzamy w lodówce ok 1 h. Następnie formujemy kulki (można do wnętrza włożyć migdał/ orzechy laskowe, włoskie) i obtaczamy w kakao lub/i wiórkach kokosowych.
Wartość odżywcza porcji (3 małe / 2 średnie - 100g) 130 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 1,5 g
Cholesterol: 0 mg
Węglowodany: 26 g
Błonnik: 8 g
Bardzo fajny sposób na jaglankę :)
OdpowiedzUsuńja też robię kuleczki jaglane i wkładam do bento :)))
OdpowiedzUsuńpyszności
Pozrawiam
Monika