niedziela, 19 lutego 2012

Powidła domowe

Zdrowa słodka wersja domowych przetworów bez dodatku cukru. W sklepach istnieje wiele powideł śliwkowych. Niestety zazwyczaj zawierają dużo cukru i wody (mającej wypełnić słoiczek zamiast droższych owoców). Dodatkowo polecam eksperymentować z przyprawami. Można robić różne wersje.Świetne do nadziwania różnych wypieków, kanapek, naleśników, gofrów, itp. Przepis jest banalnie prosty, ekspresowy, więc zachęcam do spróbowania. Najlepiej robić je na bieżąco w niewielkich porcjach i przechowywać w lodówce.



Składniki na 2 małe słoiczki:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych daktyli
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
Przygotowanie:

Owoce zalewamy wrzątkiem 1 cm nad wysokość owoców i dusimy ok 10 min, aż się rozpadną. Następnie blendujemy i dodajemy przyprawy (inne wersje np. wanilia/ chilli i gałka/ imbir i skórka pomarańczowa/ goździki i gałka). Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz