Powidła domowe
Zdrowa słodka wersja domowych przetworów bez dodatku cukru. W sklepach istnieje wiele powideł śliwkowych. Niestety zazwyczaj zawierają dużo cukru i wody (mającej wypełnić słoiczek zamiast droższych owoców). Dodatkowo polecam eksperymentować z przyprawami. Można robić różne wersje.Świetne do nadziwania różnych wypieków, kanapek, naleśników, gofrów, itp. Przepis jest banalnie prosty, ekspresowy, więc zachęcam do spróbowania. Najlepiej robić je na bieżąco w niewielkich porcjach i przechowywać w lodówce.
Składniki na 2 małe słoiczki:
- 400 g suszonych śliwek
- 200 g suszonych daktyli
- gałka muszkatołowa
- cynamon
Przygotowanie:
Owoce zalewamy wrzątkiem 1 cm nad wysokość owoców i dusimy ok 10 min, aż się rozpadną. Następnie blendujemy i dodajemy przyprawy (inne wersje np. wanilia/ chilli i gałka/ imbir i skórka pomarańczowa/ goździki i gałka). Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz