Zespół
jelita nadwrażliwego IBS (Irritable Bowel Syndrome)
Twoja choroba w pigułce:
Chorobą tą dotknięte jest ok.
10-15% społeczeństwa. Wśród pacjentów dominują kobiety. Charakteryzuje
się bólem i/lub dyskomfortem w jamie brzusznej, wzdęciami, zmianą częstotliwości
wypróżnień oraz konsystencji stolca. Mogą występować biegunki naprzemiennie z
zaparciami. Chorzy nie mają uszkodzonego przewodu pokarmowego. Dolegliwości
spowodowane są nieprawidłowościami
czynnościowymi w obrębie układu pokarmowego. Przyczyny nie są do końca
poznane i wymienia się tu czynniki psychologiczne, dietetyczne i bakteryjne
zapalenia jelit.
Diagnoza:
Diagnoza:
Opiera się na stwierdzeniu objawów: biegunek, zaparć, uczucia
niepełnego wypróżnienia po defekacji, bólów i skurczów brzucha, gazów. Następnie
należy wykluczyć inne możliwe przyczyny powyższych symptomów. Mogą być wyrazem
chorób organicznych, dlatego konieczna jest diagnostyka wykluczająca,
szczególnie w przypadku wystąpienia alarmujących objawów (niezamierzone
chudnięcie, niedokrwistość, krew w kale, gorączka).
Leczenie:
Leczenie:
Zespół jelita nadwrażliwego wymaga indywidualnego podejścia do
pacjenta. W zależności od postaci (zaparciowa, biegunkowa, mieszana) i
nasilenia objawów należy dostosować metody walko z chorobą. Leczenie opiera się
na działaniu objawowym, modyfikacji diety i stylu życia. Stosuje się również
leki rozkurczowe, przeciwdepresyjne i
przeciwlękowe. Środki o silnym działaniu przeczyszczającym są przeciwwskazane.
Dieta w IBS:
Ogólne zalecenia:
Przede wszystkim
należy pamiętać o regularności i niewielkiej objętości porcji. Najlepiej jadać
3-6 razy dziennie, z przerwami pomiędzy
posiłkami ok. 2-4 godzinnymi. Kolejną
istotną rzeczą jest dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika i płynów. Zaleca
się 30-40g błonnika na dobę. Konieczne jest picie dużych ilości wody, herbaty i
innych, najlepiej niesłodzonych napojów (2-2,5l na dobę), co pozwoli na
optymalne działanie błonnika mającego za zadanie zapobiec zaparciom.
Ponad to
pacjenci powinni obserwować reakcje
własnego organizmu na poszczególne pokarmy i stopniowo eliminować z diety te,
po których dolegliwości nasilają się. Warto prowadzić dzienniczek dietetyczny i
konsultować jego zawartość z lekarzem i dietetykiem. W poniższych tabelach
przedstawiono potrawy, które zazwyczaj są źle tolerowane. Jednak trzeba
pamiętać, że u każdego pacjenta reakcja może być inna. Wskazane jest
ograniczenie kawy i mocnej herbaty oraz
mocnych alkoholi.
Postać biegunkowa:
Postać biegunkowa:
Zaleca się
ograniczenie błonnika oraz zastosowania produktów zapierających. Ważne jest,
aby pić duże ilości płynów, gdyż biegunka może powodować odwodnienie. Poleca
się stosować sucharki, pszenne pieczywo,
ryż, makarony, banany, gotowaną marchew, ziemniaki, kaszkę manną na wodzie,
kisiel, suszone owoce borówki czernicy oraz napary z kory dębu, liści jeżyny
krzewiastej . W okresie biegunkowym unikamy: owoców, orzechów, warzyw
wzdymających i wysokobłonnikowych, gruboziarnistych kasz, pieczywa razowego, ostrych przypraw i
alkoholu.
Dodatkowo należy
wykluczyć nietolerancję laktozy. Jeśli po spożyciu mleka i produktów mlecznych
biegunki i wzdęcia nasilają się może okazać się konieczne wyeliminowanie mleka,
śmietanki, serków homogenizowanych, jogurtów i innych produktów zawierających
mleko. Jednak po ustąpieniu dolegliwości warto sprawdzić czy podobne objawy
występują po fermentowanych napojach mlecznych, twarogach, serach żółtych,
które zawierają niewielkie ilości laktozy, a stanowią cenne źródło wapnia,
białka i mogą być dobrze tolerowane. Jeśli nietolerancja laktozy jest
przejściowa, tzn jest efektem uszkodzenia błony śluzowej jelita po przebytej
biegunce czy zakażeniu bakteryjnym warto wrócić do spożywania mleka i jego
przetworów po wyleczeniu.
Rodzaj produktu
|
Zalecane
|
Przeciwwskazane
|
Płyny
|
woda niegazowana, słaba herbata, kawa zbożowa,
mleko i śmietanka (przy braku nietolerancji laktozy), rozcieńczone soki
warzywne
|
mleko, kefir, jogurt (nietolerancja
laktozy), mocna kawa i herbata, alkohol, napoje gazowane, soki i napoje
dosładzane
|
Sery
|
serki homogenizowane, twarogi, sery
żółte ≤30% tłuszczu
umiarkowanie (przy tolerancji)
|
tłuste sery żółte, topione, pleśniowe,
tłuste serki kanapkowe typu formage
|
Tłuszcze
|
umiarkowanie masło, miękkie margaryny,
oliwa i oleje roślinne (najlepiej na zimno do potraw)
|
smalec, słonina, twarde margaryny
kostkowe
|
Ryby, mięso i wędliny
|
drób bez skórki, cielęcina, królik,
chude kawałki wołowiny, chude i
półtłuste ryby (wszystkie gotowane, pieczone, duszone bez obsmażania),
wędliny drobiowe
|
tłusta wieprzowina, baranina,
wołowina, podroby, pasztety, parówki, wędliny wędzone i tłuste
|
Nabiał i jajka
|
mleko, śmietana, kefiry, maślanki
(jeśli są tolerowane), jajka gotowane na miękko, omlety biszkoptowe
|
mleko, śmietana, kefiry, maślanki
(przy nietolerancji laktozy), jaja smażone, jajecznica na boczku
|
Produkty zbożowe
|
białe pieczywo pszenne, sucharki,
drobne makarony, kaszka manna, kus-kus, ryż, biszkopty
|
pieczywo razowe, wieloziarniste,
tłuste pieczywo cukiernicze (pączki, ciastka francuskie, itp.)
|
Warzywa
|
marchew, pietruszka, seler (korzeń),
ziemniaki, sałata, rzodkiewki, pomidory bez skórki, bataty, dynia, awokado
|
kapustne, strączkowe, kalarepa,
cebulowe
|
Owoce
|
gotowane i pieczone jabłka,
brzoskwinie, banany
|
surowe jabłka, gruszki, śliwki,
truskawki, maliny, porzeczki
|
Desery i słodycze
|
galaretki, kisiele, budynie i lody
(uwaga przy nietolerancji laktozy), herbatniki, biszkopty
|
czekolada, bita śmietana, kremy,
ciasta i ciasteczka, konfitury z owoców pestkowych, batony
|
Przyprawy
|
kminek, pietruszka, koper ogrodowy,
bazylia, oregano, jałowiec
|
jarzynka, korzenne, musztarda, chrzan,
curry, chilli, ostra papryka, pieprz
|
Inne
|
chrupki kukurydziane, potrawy
gotowane, pieczone i duszone bez obsmażania, pierogi leniwe, kopytka,
naleśniki
|
chipsy, fast food, potrawy smażone,
wędzone, wysokoprzetworzone (zupki i sosy instant), zupy zabielane śmietaną z
warzyw wzdymających i na tłustych wywarach, majonez
|
Postać zaparciowa:
Wymaga zwiększenia
spożycia włókna pokarmowego nawet do 45g na dobę oraz picia dużych ilości
płynów do 2,5 – 3l na dobę. Pozwoli to zwiększyć masę stolca, przyspieszy pasaż
jelitowy i ułatwi oraz przyspieszy defekację. Można zastosować nasiona lnu,
babki płesznika i babki jajowatej.
Należy zwiększyć w diecie ilość warzyw i surowych owoców, kasz i płatków
pełnoziarnistych, pieczywa razowego, orzechów, suszonych owoców, otrąb i
fermentowanych napojów mlecznych. Jednak warto pamiętać o tym, że niektóre z
ww. produktów mogą nasilać wzdęcia, dlatego produkty trzeba dobierać
indywidualnie wg. tolerancji.
Rodzaj
produktu
|
Zalecane
|
Przeciwwskazane
|
Płyny
|
woda niegazowana, mleko do 2%, kefir,
jogurt, maślanka, kawa zbożowa, słaba herbata, napary ziołowe, soki warzywne
|
napoje słodzone i gazowane, alkohol,
kawa, kakao, czekolada, mocna herbata
|
Sery
|
twaróg chudy i półtłusty, umiarkowanie
sery żółte ≤30% tłuszczu,
|
tłuste sery żółte, pleśniowe, topione,
serki typu formage
|
Tłuszcze
|
oleje roślinne(na surowo do potraw),
margaryny miękkie, masło w ograniczonych ilościach
|
smalec, słonina, twarde margaryny
kostkowe
|
Mięso i
wędliny
|
drób bez skórki, cielęcina, królik,
chude kawałki wołowiny, chude i półtłuste ryby takie jak: dorsz, karmazyn, sandacz,
szczupak, lin, leszcz, karaś, pstrąg, okoń, morszczuk, mintaj, itp. (wszystko
gotowane, pieczone, duszone bez obsmażania), wędliny drobiowe
|
tłusta wieprzowina, baranina,
wołowina, podroby, pasztety, parówki, wędzone i tłuste wędliny, przetwory
rybne wędzone, puszkowane ryby i mięsa
|
Nabiał i
jajka
|
białka, jajka na miękko, mleko,
śmietana (12-18%), mleko, fermentowane produkty mleczne, twarogi, omlety
biszkoptowe
|
duże ilości żółtek, tłuste sery,
smażone jajka, jajecznica na boczku
|
Produkty
zbożowe
|
pieczywo razowe, pełnoziarniste ze
zbożami i ziarnami, otręby, płatki pełnoziarniste, kasze (gryczana, jaglana,
jęczmienna, pęczak), brązowy ryż, razowy makaron, muesli, mąki razowe (typ
1850 i 2000), kiełki pszenne
|
pieczywo białe, pszenne, bułki,
pieczywo cukiernicze, biały ryż, makarony białe i jajeczne, kaszka manna,
kukurydziana, tapioka,
|
Warzywa
|
wszystkie: szczególnie z dużą
zawartością błonnika (indywidualna
tolerancja – mogą powodować wzdęcia) na surowo, gotowane na parze i w odzie
oraz pieczone
|
umiarkowanie: ziemniaki, bataty,
gotowana marchew,
Unikamy: frytki, placki ziemniaczane,
puree
|
Owoce
|
wszystkie najlepiej na surowo(uwaga na
gazotwórcze gruszki, jabłka, śliwki)
|
umiarkowanie: banany, winogrona,
|
Desery i
słodycze
|
sałatki owocowe, galaretki, kisiele z
owoców i kompotów, budynie, sorbety,
dżemy, domowe ciastka owsiane, otrębowe ze zbożami, suszonymi owocami
i orzechami
|
czekolada, bita śmietana, kremy,
ciasta i ciasteczka, batony
|
Przyprawy
|
liść laurowy, ziele angielskie,
wanilia, kminek, pietruszka, koper ogrodowy, bazylia, oregano, jałowiec
|
jarzynka i umiarkowanie: korzenne,
musztarda, chrzan, curry, chilli, ostra papryka, pieprz
|
Inne
|
zupy warzywne na wywarach warzywnych/
chudych drobiowych niezabielane (ewentualnie zawiesiną mąki mleka), potrawy gotowane, pieczone i
duszone bez obsmażania
|
chipsy, fast food, potrawy smażone,
wędzone, wysokoprzetworzone (zupki i sosy instant), zupy zabielane śmietaną z
warzyw wzdymających i na tłustych wywarach, majonez
|
IV. Pokarmy
najczęściej wywołujące wzdęcia: brokuły, kalafior, fasola, kapusta
,brukselka, groch, soja, fasola, brukiew, cebula, por, kukurydza, jabłka,
śliwki, gruszki, napoje gazowane, słodycze, fruktoza (dżemy i produkty dla diabetyków, słodkie owoce np.
gruszki, winogrona)
Korzystnie działają: herbatki ziołowe i przyprawy takie jak kminek, koper włoski, mięta pieprzowa, jałowiec, imbir, bazylia, oregano, pietruszka, koper ogrodowy, tymianek.
Korzystnie działają: herbatki ziołowe i przyprawy takie jak kminek, koper włoski, mięta pieprzowa, jałowiec, imbir, bazylia, oregano, pietruszka, koper ogrodowy, tymianek.
Dodatkowe
wskazówki:
I.
Radzenie
sobie ze stresem:
W IBS dużą rolę odgrywa stres. Niestety
w nadmiarze ma on szereg działań niepożądanych. Można do nich zaliczyć również
dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. By im zapobiec warto nauczyć się
rozładowywać napięcie np. poprzez aktywność fizyczną, ćwiczenia oddechowe,
relaks przy ulubionej muzyce czy rozmowę z kimś bliskim. Nie ma jednego złotego
środka, ale najważniejsze to zdać sobie sprawę, że jest to ważne i nie
powinniśmy bagatelizować sytuacji stresowych w naszym życiu.
II.
Aktywność
fizyczna:
Nie tylko pozwala zachować szczupłą
sylwetkę, zwiększa wydolność oddechową, ale również przyspiesza pasaż jelitowy,
a tym samym zapobiega zaparciom. Wystarczy chociaż 30 min dziennie przeznaczyć
na spacer, czy inny rodzaj ruchu.
III.
Papierosy
i alkohol:
Rzucenie palenia i unikanie alkoholu to
podstawa. Palenie powoduje nie tylko zwiększenie ryzyka nowotworów (ryzyko to
znacznie rośnie w połączeniu z alkoholem) i chorób płuc,
ale również pozbawia nasz organizm odpowiednich dawek tlenu, co przyczynia się
do niedotlenienia przewodu pokarmowego.
IV.
Dzienniczek
dietetyczny:
Osoby z IBS mogą odnieść duże korzyści z
prowadzenia dzienniczka dietetycznego. Pozwala on na zidentyfikowanie produktów
powodujących dolegliwości, co zwiększy komfort życia i pozwoli unikać błędów dietetycznych w przyszłości.
Bardzo Ci dziękuję za ten artykuł, niezwykle pomocny.
OdpowiedzUsuńJa również bardzo dziękuję za artykuł bardzo pomocny. Niestety lekarze bardzo często zapominają, że leki to nie wszystko i przepisują je na potęgę a niestety niewiele pomagają. Artykuł przydatny zwłaszcza teraz bo większość "żołądkowców-jelitowców" najbardziej cierpi na wiosnę i jesienią.
OdpowiedzUsuń