Mój chlebek !!!
Najpierw zacznę od zakwasu.
Robiłam go przez 3 dni. I dnia zmieszałam 100g mąki żytniej typ 2000 z 100g letniej przegotowanej wody i odstawiłam w ciepłe miejsce ( koło grzejnika). Po 12 h pięknie się podniósł. Zmieszałam go i po kolejnych 12h dodałam 50g tej samej mąki i 50g wody. Czynności te powtarzałam jeszcze 2 razy. Zakwas pięknie pachnie, lekko kwaskowato i urósł wyjątkowo dobrze. Na zdjęciu w 2 dobie przed dokarmieniem.
Robimy chleb!
Jako, że równocześnie robiłam 2 porcje zakwasu, cały słoiczek wykorzystałam do 1 chleba. Drugi powędrował do lodówki i będzie na zaczyn do kolejnych bochenków.
Pozostałe składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka otrąb pszenno - owsianych
- 4 łyżki siemienia lnianego + na posypkę
- 4 łyżki słonecznika + na posypkę
- łyżeczka soli
- 2 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
- 3 łyżki zarodków pszennych
- 1 1/2 - 2 szklanki letniej wody
przed wyrośnięciem (po 6 h był pod samą górę formy) |
Wymieszałam wszystkie składniki z aktywnym zakwasem, odstawiłam na 30 min. Następnie ponownie wymieszałam dokładnie ciasto, przełożyłam do wysmarowanej oliwą formy wysypanej słonecznikiem i siemieniem lnianym. Odstawiłam w ciepłe miejsce przykryte folią do wyrośnięcia na ok 6h. Pamiętajmy że w piekarniku ciasto już nie urośnie więc dajmy mu dobrze wyrosnąć przed pieczeniem. Jeśli macie słaby zakwas można dodać niewielką ilość drożdży. Wstawiłam do nagrzanego na 220 C wcześniej podlanego wodą piekarnika. Po 15 min zmniejszyłam temp. do 200C i po kolejnych 15 min do 180C. Piekłam jeszcze 30 min. Po wyjęciu wyjmujemy z formy na kratkę do ostygnięcia.
spód bezpośrednio po wyjęciu z formy |
wierzch bezpośrednio po wyjęciu |
po ostygnięciu |
Jestem na etapie pieczenia z mąki żytniej 2000 i chętnie wypróbuję przepis na ten chlebek:)
OdpowiedzUsuń