niedziela, 18 marca 2012

I Wielkanocne ciasta

Tradycyjne i najczęściej goszczące na naszych stołach to:


  1. Babki piaskowe i cytrynowe
    1. marmurkowa (z ciasta ucieranego) : najbardziej tucząca ze względu na dużą zawartość tłuszczu (ciasta ucierane wyrabia się z mąki, tłuszczu - masła, zazwyczaj także jaj, mleka lub śmietany, a dodatkowo cukru i substancji spulchniających), niewskazana dla osób z wysokim cholesterolem, trójglicerydami i cukrzyków Wartość odżywcza w 100g podstawowego ciasta ok: 370 kcal
    2. biszkoptowa - składa się głównie z jaj, cukru oraz mąki pszennej, a czasem też ziemniaczanej. To ciasto bardziej polecane, ma sporą zawartość białka. By podnieść wartość żywieniową można ograniczyć ilość żółtek dodając same białka, a 1/3 objętości mąki zastąpić mielonymi orzechami/ mąką razową/ wiórkami kokosowymi. Dodatkowo warto dodać owoce i bakalie. Pamiętajmy że lukier to dodatkowe zbędne źródło cukru. Można przygotować sos na bazie owoców miksowanych.Wartość odżywcza w 100g podstawowego ciasta: 300 kcal (im więcej owoców tym mniejsza kaloryczność)
    3. drożdżowa - podstawą ciasta są: mąka, woda lub mleko oraz drożdże, stosuje się również, zależnie od przepisu, jaja, cukier, tłuszcz, substancje zapachowe, a także różnego rodzaju bakalie i nadzienia. Babka do której dodamy mniej tłuszczu (najlepiej olej z pestek winogron), więcej owoców, nabiału (np. jogurt), warzyw (np. dynia, marchewka) będzie zdrowa i smaczna.Wartość odżywcza w 100g podstawowego ciasta: 290 kcal (im więcej owoców tym mniejsza kaloryczność)
    4. Warto wspomnieć o innych babkach np. z kaszy jaglanej, kaszy manny do których dodajemy owoce, jajka, nabiał. To najzdrowsze wersje. Polecam poszukać inspiracji na licznych ciekawych blogach
  2. Mazurek : to ciasto na kruchym lub półkruchym spodzie i w zależności od tego jakie wybierzemy składniki tak będzie się kształtowała jakość żywieniowa ciasta (1 część cukru, 2 części tłuszczu oraz 3 części mąki - kruche lub 1 część cukru, 1 część tłuszczu oraz 3 części mąki - półkruche, dodatkowo +/-  jajka i nabiał - jogurt/ śmietana). By zrobić zdrowszy spód polecam ograniczyć żółtka, wybrać ciasto półkruche, dodatkowo zamiast masła użyć tłuszcz roślinny, a 1/3 mąki warto zastąpić mielonymi orzechami lub mąką razową. Jeśli chodzi o wierzch to unikajmy lukru, kajmaku, stawiajmy na owoce, konfitury, bakalie czy masę serową.
  3. Makowiec: jakość makowca również zależy od doboru składników i użytego ciasta na spód. Wybierzmy jak w mazurku ciasto półkruche, a masa makowa niech będzie zrobiona własnoręcznie ze znanych składników (mak, bakalie, miód). Nie polewajmy wypieku lukrem, dodajmy więcej owoców, doskonale pasują gruszki, jabłka, śliwki.  Wartość odżywcza w 100g podstawowego ciasta: 360 kcal
  4. Sernik: możemy przygotowywać serniki na zimno, pieczone, na spodzie lub bez. Tu również panują powyższe zasady. Najbardziej polecam serniki na zimno bez spodu lub np na ciastkach owsianych. Warto dodać owoce, wybierać chudy twaróg, ograniczyć ilość żółtek, a śmietanę zastąpić mlekiem/ jogurtem/ maślanką. Wartość odżywcza w 100g podstawowego ciasta może się wahać nawet od 150 do 300 kcal.
  5. Ciasto drożdżowe: jedno z najzdrowszych i bardzo lubianych ciast. Częściowo zostało opisane przy babkach drożdżowych. Pamiętajmy by unikać kruszonki i lukru. Za to nie żałujmy owoców. Wartość odżywcza w 100g podstawowego ciasta z owocami to ok: 180 kcal
  6. Pascha: może być tucząca jeśli dodamy do niej duże ilości masła i żółtek. Ja proponuję swoją odchudzoną wersję, którą również możecie modyfikować dodając różne owoce, bakalie. Nie jest to tradycyjna pascha, ale nie odbiega bardzo smakiem za to jest dużo lżejsza od prawdziwej. Można by się pokusić o stwierdzenie, że to coś w rodzaju sernika na zimno.
Moja pascha 
Składniki:
  • 1 kg chudego twarogu odciśniętego
  • 4 łyżeczki żelatyny / agar agar
  • łyżka esencji waniliowej / cukier waniliowy
  • 4-6 łyżek cukru nierafinowanego (w zależności od upodobań)
  • 1/2 ananasa (lub inne owoce)
  • po 2 łyżki rodzynek, posiekanych moreli, posiekanych daktyli (zalewam na noc rumem), orzechów
  •  mleko do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki
  • 1/2 puszki mleka kokosowego długo (24h) chłodzonego w lodówce (nie jest konieczne), można zastąpić mlekiem skondensowanym lub śmietanką
Przygotowanie: namaczam bakalie w rumie i wstawiam mleko kokosowe do lodówki poprzedniego dnia. Następnie odciskam twaróg z nadmiaru wody, dodaję do niego osączone bakalie, wanilię, cukier, osączonego ananasa pokrojonego w kostkę oraz mleko kokosowe i dokładnie mieszam. Wstawiam do lodówki i w międzyczasie rozpuszczam żelatynę w ciepłym mleku. Gdy przestygnie szybko i energicznie łączę masę serową z żelatyną i przekładam do miseczki, wstawiam do lodówki i po ok 2-4h gotowe. Wyjmujemy z miseczki na talerz i dowolnie ozdabiamy.
 
Wartość odżywcza 100g to 160 kcal (tradycyjna ok 450 - 500 kcal)
Białko 15g
Tłuszcz 2g
Cholesterol 4mg
Węglowodany 10g
Błonnik 1g
 

3 komentarze:

  1. Jakiej firmy twaróg najlepiej użyć do paschy? To ma być taki w kostce czy zmielony we wiaderku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja używam twarogu drobno mielonego w kostce lub serka homogenizowanego chudego, mogą być też serki sernikowe chude (jednak takie które w składzie mają twaróg, nie samo mleko, bądź śmietankę). Polecam serek homogenizowany chudy milsa z Aldi lub chudy twaróg emilki (również nadaje się na serniki).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy twaróg President będzie odpowiedni?

      Usuń