środa, 7 marca 2012

Ziemniaki w roli głównej

Kolejny przepis na obalenie mitu niezdrowych ziemniaków. Proste, tanie i resztkowe danie. Doceńmy czasem prostotę!  Jako, że nieczęsto jadam nasze wielkopolskie pyry, to lubię je podane w bardzo prosty sposób. Najlepiej jak poniżej wczesne ziemniaki (sałatkowe) upieczone w piekarniku z twarożkiem lub jako sałatkę. Lubię słodkawy niezakłócony smak ziemniaka. Pamiętajmy że bezpośrednio od skórką jest najwięcej składników odżywczych, a pieczone/ gotowane na parze tracą mniej witaminy C.



Sałatka z pieczonych ziemniaków na 4 porcje:
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 200 g mrożonej kukurydzy
  • 200g mrożonego groszku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • serek twarogowy ziarnisty 200g
Pieczone ziemniaki razem z obraną marchewką (ok 30 min 180C - marchewkę wyjmuję po ok 20 min) po ostudzeniu kroję w cząstki, dodaję ugotowaną mrożoną kukurydzę i groszek,twarożek ziarnisty 3% i posiekaną pietruszkę. Na koniec doprawiam solą i pieprzem (można dodać łyżkę musztardy)

Wartość odżywcza porcji to 225 kcal

Białko 14g

Tłuszcz 3g

Cholesterol 7,5 mg

Węglowodany 35g
Błonnik 8g

1 komentarz:

  1. Ja uwielbiam proste dania. Pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym, pycha. Twoja sałatka zawiera składniki jak na tradycyjną sałatkę jarzynową ale dodanie serka to dla mnie nowość, no i nie ma majonezu:)

    OdpowiedzUsuń