Warto przed sezonem na świeże warzywa korzystać z szerokiej oferty mrożonek. Zawarte w nich warzywa są zbierane w okresie najlepszych plonów, kiedy zawierają dużo składników odżywczych. Dzięki mrożeniu nie tracą swoich wartości i zachowują swój smak. Dodatkowym atutem jest szybkość przygotowywania z nich smacznych dań.
Zupa curry
Składniki na 3 porcje
- mrożonka warzywna z marchewką, romanesco, papryką, kukurydzą, cukinią, groszkiem cukrowym, kapustą
- dodatkowo: cebula czosnkowa, czosnek,
- starty imbir, pasta curry zielona (może być zwykła przyprawa curry)
- szklanka mleka sojowego/ zwykłego
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, kolendra
Przygotowanie
W garnku szklę na oliwie cebulę z czosnkiem i pastą curry, dorzucam mrożone warzywa, przyprawy, duszę 3 min, wlewam szklankę gorącej wody, dodaję mleko sojowe i gotowe. Można dodać również pokrojone w kostkę tofu lub filet z kurczaka czy też rybę. Pasuje także czerwona soczewica/ pęczak / cieciorka.
Wartość odżywcza porcji 150 kcal
Białko 7g
Tłuszcz 6g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 17g
Błonnik 6g
Uwielbiam zdrowe zupki :D
OdpowiedzUsuńco za kolorki.
OdpowiedzUsuńPS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
romanesco nie romesco
OdpowiedzUsuń