sobota, 31 marca 2012

Zupa z zieloną pastą curry

Warto przed sezonem na świeże warzywa korzystać z szerokiej oferty mrożonek. Zawarte w nich warzywa są zbierane w okresie najlepszych plonów, kiedy zawierają dużo składników odżywczych. Dzięki mrożeniu  nie tracą swoich wartości i zachowują swój smak. Dodatkowym atutem jest szybkość przygotowywania z nich smacznych dań.

Zupa curry


Składniki na 3 porcje
  • mrożonka warzywna z marchewką, romanesco, papryką, kukurydzą, cukinią, groszkiem cukrowym, kapustą
  • dodatkowo: cebula czosnkowa, czosnek,
  • starty imbir, pasta curry zielona (może być zwykła przyprawa curry)
  • szklanka mleka sojowego/ zwykłego
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, kolendra
Przygotowanie
W garnku szklę na oliwie cebulę z czosnkiem i pastą curry, dorzucam mrożone warzywa, przyprawy, duszę 3 min, wlewam szklankę gorącej wody, dodaję mleko sojowe i gotowe. Można dodać również pokrojone w kostkę tofu lub filet z kurczaka czy też rybę. Pasuje także czerwona soczewica/ pęczak / cieciorka.

Wartość odżywcza porcji 150 kcal
Białko 7g
Tłuszcz 6g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 17g 
Błonnik 6g

3 komentarze: