Kolejna prosta i smaczna wersja ryby. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, doprawić, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec ok 30 min w 200 C. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki z koperkiem lub kaszę jaglaną albo puree z zielonego groszku.
Składniki na porcję
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 selera
- 1/4 pora
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- łyżeczka oliwy
- 4 pieczarki
- filet z mintaja
- suszona włoszczyzna
- sól, pieprz
- koperek
Przygotowanie opisałam powyżej. Jeśli macie w domu inne warzywa, można je również użyć, wszystko zależy od tego co macie w lodówce. Jest to bardzo lekkostrawne danie, które nada się dla chorych z cukrzycą, osób na diecie niskocholesterolowej i łatwostrawnej. Świetnie też pasują tu owoce jeśli lubicie połączenie ryby ze słodkim posmakiem, może to przekonać dzieci do spróbowania ryby. W takiej wersji warto nie dodawać czosnku i suszonych pomidorów, zamiast tego brzoskwinie, jabłka lub ananasy i serwować z kaszą jaglaną z bakaliami.
Wartość odżywcza porcji bez dodatku to 260 kcal
Białko 37g
Tłuszcz 6g
Cholesterol 110 mg
Węglowodany 10g
Błonnik 9,5g
pieczona rybka zawsze pycha.
OdpowiedzUsuń