Bardzo prosty deser. Jednocześnie niskokaloryczny i bogaty w wapń. Polecam do tworzenia w kuchni takich "galaretek". Tutaj propozycja kawowa, ale można robić w podobny sposób różne wersje zamieniając mleko i kawę na jogurt owocowy czy zmiksowane owoce z maślanką/ kefirem/ jogurtem naturalnym.
Składniki na 6 "babeczek":
- szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego (7,5%) - można zamienić na kokosowe/ sojowe
- 1 1/2 szklanki gorącej wody
- 3 - 4 łyżeczki żelatyny (można zamienić na agar agar- dla wegetarian)
- 2 łyżeczki cukru nierafinowanego trzcinowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- jogurt naturalny na polewę + cynamon
- 6 truskawek
Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę z cukrem i kawą (ja dodałam jeszcze cynamon i kardamon). Łączymy z mlekiem i rozlewamy do foremek. Chłodzimy i wstawiamy do lodówki na 4-6h. Podajemy udekorowane jogurtem, cynamonem z truskawkami.
Wartość odżywcza porcji to 60 kcal
Białko 3,5g
Tłuszcz 2,5g
Cholesterol 10 mg
Węglowodany 5,5g
Błonnik 1g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz