środa, 7 marca 2012

Lekka Panna Cotta

Bardzo prosty deser. Jednocześnie niskokaloryczny i bogaty w wapń. Polecam do tworzenia w kuchni takich "galaretek". Tutaj propozycja kawowa, ale można robić w podobny sposób różne wersje zamieniając mleko i kawę na jogurt owocowy czy zmiksowane owoce z maślanką/ kefirem/ jogurtem naturalnym. 




Składniki na 6 "babeczek":
  • szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego (7,5%) - można zamienić na kokosowe/ sojowe
  • 1 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 - 4 łyżeczki żelatyny (można zamienić na agar agar- dla wegetarian)
  • 2 łyżeczki cukru nierafinowanego trzcinowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • jogurt naturalny na polewę + cynamon
  • 6 truskawek
Przygotowanie:

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę z cukrem i kawą (ja dodałam jeszcze cynamon i kardamon). Łączymy z mlekiem i rozlewamy do foremek. Chłodzimy i wstawiamy do lodówki na 4-6h. Podajemy  udekorowane jogurtem, cynamonem z truskawkami.

Wartość odżywcza porcji to 60 kcal
Białko 3,5g
Tłuszcz 2,5g
Cholesterol 10 mg
Węglowodany 5,5g
Błonnik 1g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz