Niedoceniana przez nas makrela jest ogromnie bogata z kwasy tłuszczowe omega 3, a ze względu na swoją przystępną cenę może, a nawet powinna być alternatywą dla łososia. W dodatku ma łagodniejszy i lekko słodkawy smak co może być istotne w przypadku przemycania ryb do menu dzieci. Jeśli nie chcą spożywać ryb warto przygotowywać różne pasty kanapkowe, pulpeciki, kotleciki z rozdrobnionych tusz i warzyw, sera, z dodatkiem mąki/ bułki i jajka.
·
Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8
·
Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu 1.7
·
Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4
·
Śledź atlantycki, marynowany 1.2
·
Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0
·
Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony 1.0
·
Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7
·
Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony 0.7
·
Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona 0.4
·
Halibut smażony, wędzony 0.4
·
Łupacz smażony, wędzony 0.2
·
Dorsz atlantycki, smażony, wędzony 0.1
·
Małże błękitne, gotowane, parowane 0.7
·
Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone 0.5
·
Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany 0.3
·
Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki 0.2
·
Krewetki parowane, mieszane gatunki 0.3
Źródło: USDA Nutrient Database for Standard Reference
Makrela ze szpinakiem (świetna kolacja)
Składniki:
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- czosnek
- kiełki
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- 1/2 makreli wędzonej
Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i czosnkiem, doprawiamy i przesmażamy chwilę, do odparowania wody. Podajemy z makrelą i kiełkami. Można podać z razowym pieczywem lub kaszą.
Wartość odżywcza 410 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcze: 24 g
Cholesterol: 98 mg
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 8 g
Uwielbiam makrelę mniam,mniam :-)
OdpowiedzUsuńidealne na kolacje. kocham makrelę pod każdą możliwą postacią! :)
OdpowiedzUsuń