Przepis na smaczną, lekką tartę, szybką w wykonaniu, bez zbędnych składników. Często im prościej tym smaczniej. Ciasto nie jest bardzo mocno słodkie i powinno być cienkie Jeśli ktoś preferuje dużo słodkości można dodać cukru. Jako nadzienie można użyć w podobnej wersji innych owoców w zależności od sezonu i upodobań. Polecam również mrożone owoce. Świetne będą truskawki, maliny, jagody, banany.
Składniki na ciasto na średnią formę 25cm
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki 550
- 3/4 szklanki mąki 1850/2000
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
- 100 ml jogurtu
- szczypta roli
- łyżka powideł śliwkowych
Nadzienie:
- puszka brzoskwiń
- żelatyna - 4 łyżeczki
- 300 ml jogurtu naturalnego
- laska wanilii
- 200g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru/miodu
- powidła do podania
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 180C 15min. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Miksujemy pozostałe składniki nadzienia pozostawiając kilka brzoskwiń do dekoracji. Na wystudzone ciasto wylewamy masę zmieszaną z żelatyną. Wstawiamy do lodówki. Gotowe po ok 4h.
Wartość odżywcza porcji 205 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 4 g
Cholesterol: 4 mg
Węglowodany: 37 g
Błonnik: 3 g
Piękny ale nie mogę zaakceptować w WC ponieważ nie dotyczy wypieku kwietniowego którym jest PIEGUS :)Zapraszam do wypieku- czas do końca mc
OdpowiedzUsuń