wtorek, 17 kwietnia 2012

lasagne - zapiekanka - pyszna niespodzianka

    Sezon na bakłażana i cukinię po woli się zaczyna. To jedne z moich ulubionych warzyw i zawsze czekam na ich szersze pojawienie się w sklepach. Największą ich zaletą jest fakt, że można je przygotowywać na milion sposobów i za każdym razem smakują wybornie. Polecam zapiekane, grillowane, duszone, na surowo czy marynowane np. "pikle cukiniowe". 
   Dzisiaj proponuję wam niesłychanie smaczną, lekką wersję lasagne bez makaronu. Moja propozycja na dziś - wegetariańska, równie smaczna jest z marynowanym tofu, gotowaną fasolką/ soczewicą/ cieciorką lub mięsem (polecam drobiowe mielone). Nie polecam rezygnowania z sera. Można użyć mozzarellę, sery żółte, pleśniowe, oscypek (polecam do mięsnych wersji). Nie wybierajcie serków topionych w plasterkach.

składniki

przed pieczeniem

przed pieczeniem

po upieczeniu

po upieczeniu

po upieczeniu

Składniki na 4 porcje: 
  • 2 cukinie
  • 1/2 brokuła
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pieczarek
  • puszka pomidorów
  • oliwa/ olej (bazyliowa/ olej z avocado)
  • suszone pomidory
  • bazylia, sól, pieprz
  • bakłażan
  • mozzarella - 250g
  • 2 ząbki czosnku 
  • kumin
Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plastry, solimy, odstawiamy. Na oliwie podsmażamy pieczarki z cebulką, czosnkiem.Cukinię, mozzarellę kroimy w plastry, naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. W naczyniu układamy naprzemiennie warzywa, ser, pieczarki, posypujemy bazylią. Na wierzch wylewany puszkę pomidorów i układamy mozzarellę. Posypujemy bazylią. Zapiekamy 40 min w 180C. Na 10 ostatnich minut zdejmuję pokrywkę.
Można podawać z kuskusem, kaszą np. jaglaną/ quinoa/ amarantusem, kotlecikami z roślin strączkowych/ mięsa czy też jako samodzielne danie.

Wartość odżywcza porcji 395 kcal
Białko 23g
Tłuszcz 22g
Cholesterol 37 mg
Węglowodany 26g 
Błonnik 13g


3 komentarze:

  1. super:) takich zapiekanek nigdy za duzo:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaardzo.... zdrowo :) I pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny obiadek! :)
    Dodaję do obserwowanych, bo chce być na bieżąco :D
    Pozdrawiam kochana!

    OdpowiedzUsuń