Sezon na bakłażana i cukinię po woli się zaczyna. To jedne z moich ulubionych warzyw i zawsze czekam na ich szersze pojawienie się w sklepach. Największą ich zaletą jest fakt, że można je przygotowywać na milion sposobów i za każdym razem smakują wybornie. Polecam zapiekane, grillowane, duszone, na surowo czy marynowane np. "pikle cukiniowe".
Dzisiaj proponuję wam niesłychanie smaczną, lekką wersję lasagne bez makaronu. Moja propozycja na dziś - wegetariańska, równie smaczna jest z marynowanym tofu, gotowaną fasolką/ soczewicą/ cieciorką lub mięsem (polecam drobiowe mielone). Nie polecam rezygnowania z sera. Można użyć mozzarellę, sery żółte, pleśniowe, oscypek (polecam do mięsnych wersji). Nie wybierajcie serków topionych w plasterkach.
Składniki na 4 porcje:
- 2 cukinie
- 1/2 brokuła
- 1 czerwona cebula
- 8 pieczarek
- puszka pomidorów
- oliwa/ olej (bazyliowa/ olej z avocado)
- suszone pomidory
- bazylia, sól, pieprz
- bakłażan
- mozzarella - 250g
- 2 ząbki czosnku
- kumin
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry, solimy, odstawiamy. Na oliwie podsmażamy pieczarki z cebulką, czosnkiem.Cukinię, mozzarellę kroimy w plastry, naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. W naczyniu układamy naprzemiennie warzywa, ser, pieczarki, posypujemy bazylią. Na wierzch wylewany puszkę pomidorów i układamy mozzarellę. Posypujemy bazylią. Zapiekamy 40 min w 180C. Na 10 ostatnich minut zdejmuję pokrywkę.
Można podawać z kuskusem, kaszą np. jaglaną/ quinoa/ amarantusem, kotlecikami z roślin strączkowych/ mięsa czy też jako samodzielne danie.
Wartość odżywcza porcji 395 kcal
Białko 23g
Tłuszcz 22g
Cholesterol 37 mg
Węglowodany 26g
Błonnik 13g
super:) takich zapiekanek nigdy za duzo:)))
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo.... zdrowo :) I pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny obiadek! :)
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych, bo chce być na bieżąco :D
Pozdrawiam kochana!