Składniki na 4 porcje:
- szklanka ryżu arborio
- oliwa z oliwek z bazylią - łyżka
- 8 dużych pieczarek
- 2 szalotki
- świeża bazylia
- suszone pomidory z bazylią
- łyżka mielonych migdałów/ masła orzechowego
- sól, pieprz
- 1 1/2 szklanki bulionu jarzynowego (w zależności od pożądanej konsystencji może być więcej lub mniej)
- szklanka białego wina wytrawnego
Przygotowanie:
Na oliwie szklimy cebulkę, pieczarki i po 5 min wrzucamy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy 1/3 objętości wina, po wchłonięciu dolewamy bulion i tak na zmianę do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy pomidory, migdały, bazylię i przyprawy, dokładnie mieszamy. Podajemy udekorowane bazylią, można podać z pieczonym mięsem/ rybą.
Wartość odżywcza porcji: 257kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 9 g
Cholesterol: 0 mg
Węglowodany: 36 g
Błonnik: 7 g
witam, barkuje banerka do akcji jedzenie dla sportowcow:) prosze o info jak sie pojawi:)
OdpowiedzUsuńdzieki:) juz dolaczam:)
OdpowiedzUsuń