wtorek, 3 kwietnia 2012

Buraki :D

Czerwony burak ćwikłowy.



Warzywo o wielu walorach odżywczych. Zawiera naturalne barwniki roślinne o właściwościach przeciwutleniających (polifenole). Jest bogaty w witaminę C foliany i żelazo pomocne przy anemii. Dlatego też poleca się go kobietom w ciąży, karmiącym, rekonwalescentom. Ma właściwości zasadotwórcze, a dzięki dużej ilości potasu i magnezu powinien być spożywany przez nadciśnieniowców. Ponad to ma dużo błonnika.




Buraczki z kiełkami i  twarożkiem
Składniki 2 porcje:
  • 3 średnie buraki
  • kostka twarogu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 50g kiełków brokuła
  • jałowiec, liść laurowy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone buraki gotujemy 5min (czas zależy od wielkości cząstek buraka) w wodzie doprawionej solą, z liściem laurowym i jałowcem .Z pozostałych składników przygotowujemy pastę twarogową. Podajemy na półmisku ozdobione kiełkami odłożonymi do dekoracji. 

Wartość odżywcza 290 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcze: 7 g
Cholesterol: 4 mg
Węglowodany: 24 g
Błonnik: 5 g

4 komentarze:

  1. Powtarzam po raz trzeci - każdy zgłaszany do akcji przepis musi być opatrzony banerkiem lub linkiem akcji. U Ciebie znowu go nie ma, więc nie mogę zaakceptować przepisu. Proszę Cię, uszanuj także i mój czas. Jednorazowa pomyłka czy niedopatrzenie może się zdarzyć każdemu, ale dlaczego świadomie zgłaszasz przepisy bez banerków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybacz moje gapiostwo. Rozumiem Twój brak czasu, sama cierpię na jego permanentny deficyt i chyba stąd moje niedopatrzenia. Jeszcze raz przepraszam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ktoś przekontrastował zdjęcie :)
    burakom mówię nie;)

    OdpowiedzUsuń