Czerwony burak ćwikłowy.
Warzywo o wielu walorach odżywczych. Zawiera naturalne barwniki roślinne o właściwościach przeciwutleniających (polifenole). Jest bogaty w witaminę C foliany i żelazo pomocne przy anemii. Dlatego też poleca się go kobietom w ciąży, karmiącym, rekonwalescentom. Ma właściwości zasadotwórcze, a dzięki dużej ilości potasu i magnezu powinien być spożywany przez nadciśnieniowców. Ponad to ma dużo błonnika.
Buraczki z kiełkami i twarożkiem
Składniki 2 porcje:
- 3 średnie buraki
- kostka twarogu
- 100g jogurtu naturalnego
- 50g kiełków brokuła
- jałowiec, liść laurowy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone buraki gotujemy 5min (czas zależy od wielkości cząstek buraka) w wodzie doprawionej solą, z liściem laurowym i jałowcem .Z pozostałych składników przygotowujemy pastę twarogową. Podajemy na półmisku ozdobione kiełkami odłożonymi do dekoracji.
Wartość odżywcza 290 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcze: 7 g
Cholesterol: 4 mg
Węglowodany: 24 g
Błonnik: 5 g
Powtarzam po raz trzeci - każdy zgłaszany do akcji przepis musi być opatrzony banerkiem lub linkiem akcji. U Ciebie znowu go nie ma, więc nie mogę zaakceptować przepisu. Proszę Cię, uszanuj także i mój czas. Jednorazowa pomyłka czy niedopatrzenie może się zdarzyć każdemu, ale dlaczego świadomie zgłaszasz przepisy bez banerków?
OdpowiedzUsuńWybacz moje gapiostwo. Rozumiem Twój brak czasu, sama cierpię na jego permanentny deficyt i chyba stąd moje niedopatrzenia. Jeszcze raz przepraszam!
OdpowiedzUsuńktoś przekontrastował zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńburakom mówię nie;)
Świetne przepisy!!!!
OdpowiedzUsuń