Ser Ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego, krowiego i nietradycyjne z koziego. Słowo
„ricotta” (wł. Risotta) znaczy w dosłownym tłumaczeniu – podwójnie
warzony. Głównym składnikiem naturalnej Ricotty
są albuminy i globuliny - białka o bardzo wysokiej wartości żywieniowej. Dlatego często serwatka w proszku jest w składzie mleka i
odżywek dla dzieci, produktów dla osób
zajmujących się sportem, czy kulturystyką.
Główną zaletą Ricotty jest jednak
wysoka przyswajalność jej białek, niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość wapnia, bo aż 272 mg, gdzie dla porównania ser twarogowy ma tylko 96mg, a mleko 121 mg. Wartość energetyczna typowej
Ricotty to około 130-170 kcal w 100 gramach (w zależności od zawartości tłuszczu).
Ser jest gładki w konsystencji i łagodny w smaku, wykorzystywany do potraw słodkich jak i pikantnych.
Sałatka z Ricottą
Składniki 2 porcje:
- ser ricotta 250g
- kiełki brokuła
- 4 truskawki
- 8 winogron
- 2 marchewki
- 100g ananasa
- łyżeczka oleju z avocado
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce, umyte owoce i ser kroimy, wszystkie składniki mieszamy i gotowe!
Na prawdę pycha!
Wartość odżywcza porcji 340 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcze: 15 g
Cholesterol: 35 mg
Węglowodany: 25 g
Błonnik: 6 g
Genialne owocowo- serowe połączenie :)
OdpowiedzUsuń