Witajcie Kochani!
Serdecznie dziękuję wszystkim za genialne przepisy i przepraszam za to opóźnienie w podsumowaniu. Mam nadzieję, że Wasze smakołyki zainspirują wiele osób do wprowadzenia ogromnie niedocenianej kaszy jaglanej do swojego menu. Pamiętajmy, że im bardziej urozmaicona jest nasza codzienna dieta tym zdrowiej.
Jest wiele powodów dlaczego warto jeść kaszę jaglaną, kilka z nich:
- wielofunkcyjna - nadaję się do niezliczonej ilości dań (na słodko, wytrawnie,...)
- tania
- bezglutenowa - bezpieczna dla osób z celiakią
- szybka w przygotowaniu
- łatwa w przechowywaniu
- bogata w składniki odżywcze:
- Wartość kaloryczna 346kcal
- Białko 10,5g
- Tłuszcz 2,9g
- Cholesterol 0 mg
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,6g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,3g
- Węglowodany 71,5g
- Błonnik pokarmowy 3,9 g
- Skrobia 55g
- Sacharoza 0,1g
- Składniki mineralne:Potas 220mg,Wapń 9,9 mg,Magnez 100mg, Żelazo 4,8mg, Mangan 1,6mg, Cynk 3,4mg, Miedź 0,7mg,
- Witaminy: B1 0,7mg, B2 0,4mg, B6 0,75mg, Niacyna 2,3g
Jeju, same pyszności ^^
OdpowiedzUsuńTo była pierwsza akcja w której brałam udział:)
OdpowiedzUsuń