Składniki na 10 porcji :
- 1 duży batat lub 2 małe
- 2 banany
- szklanka mąki pszenej typ 2000
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 budyń waniliowy
- laska wanilii
- 2/3 szklanki jogurtu
- 1 jajko L / 2M
- 1/3 szklanki miodu wielkokwiatowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 suszonych moreli
- cynamon
Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy morele i roztrzepane w jogurcie jajko zmieszane ze zmiksowanym pieczonym batatem oraz 1 1/2 banana. Wykładamy do formy, dekorujemy bananem i morelami. Pieczemy 30 - 35 min (ja piekłam w niskiej fotmie do tarty) w 180C. Ciasto jest zwarte, wilgotne i świetnie smakuje z kulką waniliowych lodów.
Wartość odżywcza porcji: 217kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 2 g
Cholesterol: 26 mg
Węglowodany: 44 g
Błonnik: 5 g
mmm fajne
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
OdpowiedzUsuńJuż zgłodniałem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudny ale nie jest przepisem w akcji Weekendowej cukierni :( w kwietniu pieczemy piegusa a przepis jest w linku na str akcji Durszlak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń