wtorek, 10 kwietnia 2012

Babka migdałowa

Okres wilkanocny już za nami. Pogoda pozostawiała wiele do życzenia, jednak można było liczyć na odrobnę promieni słońca zachęcających do spaceru. Po świętach zaprezentuję Wam kilka przepisów z mojego stołu, które gorąco polecam nie tylko na Wielkanoc.
Królową okazała się babka migdałowa. Na pewno będzie regularnie gościć na stole z niewielką modyfikacją dodatków, by nie znudzić się jej genialnym smakiem.



Składniki na formę 33cm (15 porcji):
  • 2 szklanki mąki typ 550
  • 2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru nierafinowanego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki dobrej jakości margaryny kubkowej miękkiej ( 80-100g) lub 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 żółtka + jajko L
  • 7g suszonych drożdży
  • laska wanilii
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli
Przygotowanie:
Suche składniki dokładnie mieszamy, dodajemy morele, osobno podgrzewamy mleko z wanilią i tłuszczem. Mieszamy wszystko, dodajemy jajko oraz żółtka. Po wyrobieniu odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej formy, odstawiamy na 30 min. Wsawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C, po 15 min zwiększamy temp do 180C i pieczemy 30 min.

Jej ogromną zaletą jest fakt, że świetnie smakuje zaraz po upieczeniu jak i kilka dni później, gdy nieco wyschnie. Polecam z korącym kakao, czekoladą, powidłami śliwkowymi czy innymi konfiturami lub szklanką ciepłego mleka. Takie ciasto przywołuje u mnie wspomnienie dzieciństawa i zapach kuchni babci. Poza tym dzięki migdałom, morelom i niewielkiej ilości cukru, tłuszczu i żółtek  zawiera sporo magnezu, witaminy A, E, kwasów tłuszczowych omega 3 i jest dobrą alternatywą dla słodkich i ciężkich wypieków.

Wartość odżywcza porcji : 208 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 8 g
Cholesterol: 35 mg
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 3 g

 

3 komentarze:

  1. cudna ale nie jest przepisem w akcji Weekendowej cukierni :( w kwietniu pieczemy piegusa a przepis jest w linku na str akcji Durszlak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń