Królową okazała się babka migdałowa. Na pewno będzie regularnie gościć na stole z niewielką modyfikacją dodatków, by nie znudzić się jej genialnym smakiem.
Składniki na formę 33cm (15 porcji):
- 2 szklanki mąki typ 550
- 2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki cukru nierafinowanego
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki dobrej jakości margaryny kubkowej miękkiej ( 80-100g) lub 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 żółtka + jajko L
- 7g suszonych drożdży
- laska wanilii
- 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli
Suche składniki dokładnie mieszamy, dodajemy morele, osobno podgrzewamy mleko z wanilią i tłuszczem. Mieszamy wszystko, dodajemy jajko oraz żółtka. Po wyrobieniu odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej formy, odstawiamy na 30 min. Wsawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C, po 15 min zwiększamy temp do 180C i pieczemy 30 min.
Jej ogromną zaletą jest fakt, że świetnie smakuje zaraz po upieczeniu jak i kilka dni później, gdy nieco wyschnie. Polecam z korącym kakao, czekoladą, powidłami śliwkowymi czy innymi konfiturami lub szklanką ciepłego mleka. Takie ciasto przywołuje u mnie wspomnienie dzieciństawa i zapach kuchni babci. Poza tym dzięki migdałom, morelom i niewielkiej ilości cukru, tłuszczu i żółtek zawiera sporo magnezu, witaminy A, E, kwasów tłuszczowych omega 3 i jest dobrą alternatywą dla słodkich i ciężkich wypieków.
Wartość odżywcza porcji : 208 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 8 g
Cholesterol: 35 mg
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 3 g
ładnie wyrosła
OdpowiedzUsuńcudna ale nie jest przepisem w akcji Weekendowej cukierni :( w kwietniu pieczemy piegusa a przepis jest w linku na str akcji Durszlak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszności..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuń